10 ok arra, hogy fabrikettet használj

Égő fabrikett

Amióta kipróbáltuk a fabrikettet, nem igazán akarunk mást használni. Csak az ára az, ami miatt kénytelenek vagyunk vegyesen használni a tűzifával együtt, mert a fabrikett ára elég húzós.

1. A fabrikett száraz

A gyakran megbízhatatlan tűzifával ellentétben a fabrikett biztosan nem nedves, mint a frissen vágott fa, hiszen azt tiszta faforgácsból készítik.

2. Nem penészes, tiszta

Mivel a fabrikett száraz, nincs meg a kockázata annak hogy bepenészedik, mint a tűzifa. Igaz, a megfelelő tárolással a tűzifa penészedése is megelőzhető.

3. A fabrikett jól tárolható

A termék szögletes, a csomagok szintén. Formájuknak és kis méretű kiszerelésüknek köszönhetően jól tárolhatóak. Mi 10 kg kiszerelésű fabrikettet vettünk. A 12 darabos csomagok remekül tárolhatók!

4. Drágább, ugyanakkor olcsóbb

Bár az ára alapanyag függő, hisz nem mindegy, hogy milyen fából készül, a fabrikett csomagja 700 ft körül mozog. Nekünk a kis kályhánkba a mínuszokban egy nap egy egész csomag, de tűzifát is használunk mellé. Ez húszezer forint egy hónapban. Drágának tűnik, de felesben azért egész jól kijön. Az én tapasztalatom szerint a fabrikettnek nagyobb a hőértéke. Persze brikett és brikett, ill. tűzifa éstűzifa között is óriási különbség tud lenni!

5. A fabrikettből kis széria is vásárolható

A brikett egyik legnagyobb előnye, hogy a tűzifával ellentétben kevesebbet is lehet belőle vásárolni, így nem kell mindjárt közel százezer forintért előre megvenni, mint a tűzifát. Míg tűzifából min. egy kalodát hoznak csak ki a tüzépekről, addig a fabrikett 10 kg csomagokban is megvásárolható. Persze egy csomagot nem érdemes rendelni, mert a szállítás nagyon sokba kerül!

6. Kevesebb égéstermék, kevés hamu

A fabrikett nem csak újkorában mentes a piszoktól és a penésztől, de az égésterméke is csekély, alig marad utána hamu. Ezzel a brikett kíméletesebb a kéménnyel, mint a tűzifa, hiszen nem tapad fel szinte semmi a kémény falára.

7. Környezetbarát termék

Mivel a hamu veszélyes hulladéknak számít, kifejezetten előnyt jelent, ha kevés hamu marad az elégett fabrikett után. A frissen kivágott, nedves tűzifával, vagy a száraz, de gombás tűzifával ellentétben a fabrikett nem hagy nyomot a kéményben sem.

8. Nem teszi tönkre a kéményt

Mivel a fabrikett kevés hamut hagy maga után, így az égéstermék, a korom nem rakódik le a kémény belső falára. A fabrikett hosszú távú használatával meghosszabbítod a kéményed életét!

9. Keményfa nagy hőértékkel

A puhafa és a keményfa hőértéke között óriási különbségek vannak. Laikusként én csak annyit tudok, amit olvastam és amit megtapasztaltunk. A tapasztalatunk szerint a brikett előbb leég, de nagyobb hőt ad le akkor is, amikor lángol és akkor is, amikor izzik. Persze nem egyforma…

10. Hamar begyullad

A gyújtással mindig csak a baj van. Ma már az újságok sem a régiek, nem lehet velük begyújtani, mert lángok nélkül leégnek, és iszonyúan füstölnek. Vagyis nem gyújtósnak valók. Maradnak a gallyak és a kartonpapír. Ha fabrikettel indítasz a gyújtós mellett, sokkal könnyebb begyújtani, mivel tökéletese száraz tüzelőanyaggal dolgozol!

Végül van még egy oka annak, ami miatt érdemesebb a fabrikett mellett dönteni, hamarosan azt is megírom!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .