Sokszor járunk úgy, hogy nincs itthon ez-az, miközben kívánjuk az édességet. Most se tojás nem volt itthon, se margarin – ez utóbbit ráadásul igyekszünk kerülni pálmaolaj tartalma miatt. Sajnos a sütésnél ez többnyire lehetetlen, de keressük a megoldást! Ez most egy olyan süti, amiben nincs tojás és még pálmaolaj sem! Az íze pedig még engem is meglepett, pedig két különböző receptből raktuk össze. =)
Az egyik recept egy tojás nélküli muffin receptje, a másik pedig Stahl Judit receptje volt. Az utóbbi adta a tejföl ötletét (mivel joghurt sem volt itthon) és a mézet. Eredetileg cukorszirupot akartunk készíteni a muffin tetejére, de végül a méznél maradtunk és isteni finom lett az eredmény!
Hozzávalók az almás-fahéjas muffinhoz:
- finomliszt: 2 bögre
- sütőpor: 1 zacskó (mi 1 kk szódabikarbónát tettünk bele, de te ne utánozz! A sütőpor a nyerő!)
- cukor: 1 bögre
- fahéj: 1 kk
- olaj: 2 ek
- tejföl: 1 bögre
- alma: 2 és fél db
- citrom: 1 db
- méz: 1 ek + egy kevés a muffinok tetejére
- dió: 13 dkg kb.
Az almás-fahéjas muffin elkészítése:
Ez nem lesz valami bonyolult! Felezd meg a diót! Egyik felét daráld le és tedd félre. Ezzel fogod megszórni a sütemények tetejét! A másik felét tördeld egy mély keverő tálba a kezeddel kicsi darabokra ízlés szerint! Akkorák legyenek, amekkorára szívesen harapsz rá a süteményben!
Az almákat pucold meg, vágd ki a magházat mindegyikből! A gerezdeket a citrom levével egy botmixer segítségével turmixold pépesre! (Én egy fél almát turmix helyett apró darabokra vágtam, hogy legyen kevés harapható alma is a sütiben.)
Mehet az alma is a dióhoz és minden egyéb hozzávaló! Kész is vagy! A nyers tésztát adagold a muffin sütőformákba, majd 15 perc alatt, 180 fokon süsd meg őket! Fogpiszkával tudod ellenőrizni, hogy belül is megsült-e a tészta, ha nem ragad semmi a fogvájóra, akkor kész a sütemény!
Jó étvágyat kívánunk! Örömmel vennénk visszajelzésed, ha netán te is kipróbáltad ezt a muffint! Nekünk nagyon ízlett, reméljük neked is ízleni fog! 🙂