Amikor a diófa kopogtat, menni kell

Az olyan főleg termelőknek szóló információkkal – ami a kereskedelem számára a legkedvezőbb – tele van az internet. Az eladható termékeknek se szeri, se száma. De hogy az miért nem jó, ha fa van a ház közelében, arról nagyon kevesen beszélnek.

Szeretjük a fákat és a szívünk szakad meg, ha bármilyen módon le kell vágni belőlük. Nem vagyunk gazdák, akik több évtizedes rutinnal metszegetik a gyümölcsfáikat, de az elmúlt évek alatt több okból is volt alkalmunk megtapasztalni a fa metszésének szükségességét és árnyoldalait is.

Kezdő vidékiként boldogan olvastunk a faültetésről és a fametszésről, de mindig akad olyan információ, amit az olvasottakon túl saját maga tapasztal meg az ember. A diófa kapcsán pl. temérdek információ szól arról, hogy nem nő meg alatta semmi, de arról, hogy egy ház mellé ültetett diófához láncfűrészt is be kell szerezni, arról senki nem ír.

Márpedig a diófák olyan hatalmasra nőnek, hogy a vastagabb ágaik előbb-utóbb elérik a háztetőt, amiben karbantartás nélkül hosszútávon kárt tehet mind a diófa, mind az olyan fák, amelyek hozzá hasonló méretűre nőnek.

Ez az információ faültetés során nem biztos, hogy ez eszébe jut bárkinek, a probléma ráadásul csak évekkel később derül ki, amikor akkorára nő a fa, hogy az ágai kopogtatni kezdik a háztetőt. Az ember ekkortól fogva kénytelen fejet hajtani a természet akaratának és évről-évre levágni a nem kívánatos ágakat, hiszen a tetőjavítás nem kis pénz!

Különösen a nők figyelmébe: a nem kívánt faágak levágásához az erősebbik nemnek létrára kell másznia, és jobb esetben metszőollót, rosszabb esetben láncfűrészt kell fognia a kezében és ezt minden évben meg kell ismételnie. Ennek elkerülése érdekében mindenki gondolja meg kétszer, hogy valóban a ház közvetlen közelébe akarja-e ültetni a fát!

Neked gyűlt már meg a bajod valamilyen fával a kertedben? Ha igen, milyen fa volt az és mi volt a probléma? Köszönjük ha megosztod velünk a történeted, hiszen sokat tanulhatunk belőle mi is és olvasóink is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .