Ehető napraforgóbrikett (Élve vagy halva)

Mi mindenből lehet brikettet préselni? Papírból, fából és tulajdonképpen bármiből, ami a természetből való és száraz. A kérdés csak az, hogy milyen a hőértéke, mennyire füstöl, mennyire roncsolja a kályhát és a kéményt, ill. mennyire környezetbarát. A legtöbb brikettet a tűzifa mintájára „kemény fából faragták”, de nem olyan fákból, ami a hobbi kertekre jellemző.

Mert a hobbi kertekben fenyő, tuja, dísznövények, zöldség-gyümölcs és főként gyümölcsfák vannak. Bár a legtöbb növény szárítás után elméletileg alkalmas lenne a préselésre, mi a gondolatainkat a gyümölcsfákra és az olajos magvakra korlátoztuk. Lemetszett gyümölcsfa ágak minden évben nagy számban termelődnek a kertekben, de ezt a legtöbben a helyszínen elégetik.

Ipari mennyiségben a magvak héjából is lehetne brikettet gyártani, ahogy a mezőgazdasági melléktermékek egyike a kukoricacsuhéból készült pellet, vagy a napraforgóhéjból készült brikett. A napraforgóhéj brikett nagyon füstöl, nekünk nem vált be, mert nem grillezni, vagy füstölni akartunk, hanem fűteni. Tovább kerestünk és sokkal jobbat találtunk!

A napraforgóbrikett fűtőértékéről fogalmunk sincs, de az biztos, hogy ehető és nagyon finom! Aktuális kisfilmünkben erről beszélünk! =)

Ehető napraforgóbrikett (Élve vagy halva)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .