
Az eperlekvár készítés alapvetően egy nagyon könnyű feladat, hiszen csak „tönkre kell tenni a gyümölcsöt” a tűzhelyen és kész is. De ahány ház, annyi szokás, ezért sokat túlbonyolítják a dolgokat. Mi nem maceráztunk!
Ugyanazt tettük, mint a cseresznye lekvár készítésekor. Egyszerűen csak megfőztük az epret és cukroztuk, de tettük mindezt indukciós főzőlapon. A lekvárt sokan 50-50 arányban készítik, mi negyed kg félbe vágott eperhez adtunk 100 g cukrot. A cukrot – hogy ne égjen le – akkor adtuk hozzá, amikor a gyümölcs már elég sok levet eresztett. Indukciós tűzhelyen 60 fokon főztük az eperlekvárt, majd amikor elolvadt benne a cukor, 80 fokra váltottunk, később pedig állandó kevergetés mellett háromszor forraltuk fel a főzetet 100 fokon.
Nem raktunk bele semmi mást, csak a gyümölcsöt, a cukrot és a fakanalat. Az eperlekvár nagyon hamar elkészült, de ugyanilyen hamar el is fog fogyni, mert tuti, hogy nem várunk vele télig! Ha később tervezed felbontani a kész eperlekvárt, akkor érdemes fertőtleníteni a befőttesüvegeket, mert enélkül a tartalma állítólag bepenészedhet.
Idén sokan panaszkodtak arra, hogy elfagyott az eper, nálunk szerencsére ilyen nem volt. Viszont nagyon keveseltük a mennyiséget, úgyhogy lesz még dolgunk az eperrel bőven, hogy az eperlekvár készítés is rutinosabb legyen és az eperből is legyen jó sok a kertben.
Vajon ez most eper, vagy szamóca? Elvileg a szamóca kisebb, mint az eper. A gyümölcs nem lett olyan óriás, mint a boltokban, de nem is bánjuk, mert sok helyen nagyon rosszakat lehet venni. Egyedül a Nagycsarnokban és a Hunyadi téri piacon vettünk nagyon finom édes epret, az is apróbb szemű volt. Az eper cukor nélkül is nagyon finom édes ha eper, és nem valami génmanipulált hulladék…
Ha van bevált módszered a tartósítószermentes eperlekvár kapcsán, azt örömmel fogadnánk, mert még csak próbálkozunk, és reménykedünk, hogy nem lesz a lekvárnak baja. Minden segítséget előre is nagyon köszönünk!