Értékek, amiket elégetünk

Rőzse a talicskában

Hosszú út vezetett odáig, hogy az emberiség ráébredjen, mi az amit „hulladéknak” nevez. A fát használhatjuk fűtésre, a zöld hulladék a kertészetben jelent értéket, a megunt tárgyak pedig újrahasznosíthatók.

Ne mindjárt a koszos, büdös háztartási hulladékra gondolj! Az akkor olyan, ha nem szelektíven van gyűjtve! A mindent megmondó kereskedelem idővel ráébredt arra, hogy a hulladék közel sem elégetnivaló szemét, pénzt lehet belőle csinálni. (Gondolj csak a trágya bizniszre!)
Városiként nekünk is a szemét az szemét volt, míg vidéken rájöttünk, hogyan vehetjük hasznát.

Ha értelmetlenül égeted el, azzal közös levegőnket szennyezed. A magyar népmesékben mindig gyűjtötték a rőzsét a nénikék, soha nem égették volna el azt, ami másnak a túlélését jelentheti. Ha neked nem kell, add oda másnak, aki fázik!

Hulladék a városban

Városban a szemét egyenlő a „fúj” és „undorító” jelzőkkel, amit egy héten 1-2 alkalommal leviszel a szemétlerakóba és nincs több dolgod vele, csak befizetni az elszállítás költségét. Emiatt a szelektív hulladékgyűjtés is csupán egy ujabb szabály, aminek miértjét csak az érti igazán, aki a szemétbizniszben utazik. Szóval szelektálod a szemetedet és leviszed a kukába. Ezzel mindenki jól jár, mert te megszabadulsz a „fújtól”, aki pedig elszállítja jó nagyot szakít vele, hiszen jópénzért eladja annak, aki hasznosítani tudja. Egy belvárosi emeleti lakásban, ahol mi is laktunk, nem igazán lehet hasznosítani a zöld hulladékot, ezért itt nem nagyon van más választásod, mint fizetni az elszállítást, de vidéken erről is rengeteget tanul az ember!

A szemétszállítás azelőtt tényleg akadálymentesen működött, de a szelektív hulladékgyűjtés rengeteg galibát hozott magával. Sok olyan társasház van, ahol nincs hely a plusz kukák számára és egy 80 év feletti beteg embernek sem könnyű elmagyarázni a változást. Márpedig ha valaki nem jól szelektálja a szemetet, akor nem viszik el, sőt! Miatta a társasház kollektívan kapja a kifizetendő büntetést…

Hulladék vidéken

Vidéken nem tüntetik el előled egyből a szemetet, 120 literes kültéri kukába kell kivinned a háztartási szemetet és másik ugyanekkora kukákba a szelektív hulladékokat. A zöld hulladékot is elviszik, csak ne égesd el, ha útba van! Sajnos az alattomos marketing alapjain nyúgvó díszkert fenntartása nem tűri meg az elhullott faleveleket. Sokan nem jöttek még rá, hogy még egy kis hobbikertben is mekkora értéket jelent a természet körforgásának részét képező falevél. Ők vagy elvitetik, vagy elégetik a földek táptalaját jelentő avart, amit aztán bolti csomagolásban kénytelenek visszavásárolni méregdrágán növényeik táplálásához.

A lehulló faágak a kevésbé ilyen jó sorsú emberek fűtéséhez, vagy a begyújtáshoz nyújt segítséget, a falevelek pedig idővel komposztálódnak, azaz kiváló termőfölddé válnak. A rettegett diófalevél sem haszontalan: mielőtt a földre hullana, teát lehet belőle főzni, avarként pedig a legjobb gyomírtó pl. a kerítés mentén.

A természet tehát gondoskodik róla, hogy mindennek meglegyen a helye a körforgásban. Csak rajtunk áll, hogy hulladékként tekintünk értékeinkre, vagy hajlandóak vagyunk egy kicsit többet dolgozni rajta, hogy megértsük és együtt éljünk vele…

Végezetül mindenképpen figyelmedbe ajánljuk a WALL-E c. filmet, ami nem áll távol az említett témától. Talán ez a kis robot hozzád is közelebb hozza a témát…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .