Fatüzelés mellé norvég elektromos radiátor

NOBO elektromos fűtőpanel

Több, mint harminc év budapesti életforma után az egyik legnagyobb kihívást a tél jelenti számunkra, hiszen itt nincs gáz, helyette sparhelt van, vagyis fával kell fűtenünk. Mivel itt télen nem lakott soha senki, ezért nem volt teljesen egyértelmű számunkra, hogy ez a csepp kis kályha képes-e úgy befűteni az egész házat, hogy az a mínuszokban is lakható legyen?!

A ház szigetelve van kívül-belül (hungarocell), de azért egy belvárosi társasház után furcsa megszokni, hogy ha az ember kimozdul, nincs átmenet a lakás és az utca között. Nincs lépcsőház, ahol még felhúzzuk a cipzárt a kabáton, vagy ahol felvesszük a sapkát, itt az ajtó nyitásakor már fel kell, hogy legyünk öltözve, és az ajtót is hamar csukni kell, mert bemegy a házba a hideg.

A sparhelt kályha része: kb.: 45 nm2-et fűtünk vele

Próbáltunk előre gondoskodni az „otthon melegéről„, még nyáron rendeltünk egy-egy bélelt gumicsizmát a hidegben történő kimozdulásokra, és egy elektromos radiátort. Tudom, most mindenki óva int az elektromos radiátor használatától, mert a városi legenda szerint az elektromos fűtés drága.

Fatüzelés mellé elektromos radiátor?

Ez biztos így is van, ha valaki egy az egyben azzal fűt, de nekünk pozitív tapasztalatunk van az olajradiátor kapcsán, amit egy régebbi, belvárosi lakásban használtunk, a fürdőhelyiség fűtésére. Az olajradiátor volt a terv itt is, hiszen azt bekapcsoljuk, felmelegszik, és megtartja a hőt. Ez abban a fürdőszobában praktikus megoldásnak bizonyult, itt most a hálószobába szerettünk volna ilyen megoldást, a fatüzelés mellé.

Mivel az olajradiátor nem megy reggeltől-estig, csak naponta 1-2 órát, nem fogyaszt sokat, így az áram költségünk sem növekedett meg tőle jelentősen. Ezen tapasztalatra alapozva úgy terveztük, hogy a hálószobába is ez lesz a megoldás: nem szükséges azt külön fűteni, de ha minden kötél szakad, és úgy alakulna, hogy a kis kályha a leghidegebb időszakban nem biztosít elég meleget, arra az esetre bebiztosítjuk magunkat egy olajradiátorral.

Férjem alaposan körülnézett a neten, és az olajradiátortól egészen a norvég gyártmányú Nobo elektromos radiátorokig vitték a hullámok a világhálón történő szörfözés közben. Mivel otthoni munkát végzünk, fontos volt számunkra, hogy a radiátor mobil legyen, hisz nem tudhattuk előre, pontosan hol lesz szükség a plusz fűtésre. Ha egyáltalán szükség lesz rá. A választottunk falra is szerelhető, de görgőkkel felszerelve is használható.

A Nobo elektromos radiátor

A ház 45 nm2, van benne egy nagy nappali, egy háló, és a fürdő. A kinézett NOBO C4E 1000 W elektromos radiátor max. 10 m2 fűtésére alkalmas. Tehát ha a kályha kifűti a nappalit, már az is jó eredmény, mert akkor már csak a hálószobában és a fürdőben kell a fűtés. De az elektromos radiátor csak biztosítéknak kell, mivel nem tudtuk, mi vár ránk télen.

A választott radiátor leírása alapján elegendő a háló fűtésére, de ha átrakjuk a fürdőbe, azt is kifűti. A nappali fűtésre marad a kályha, hisz ahhoz az elektromos egyébként is kevés. Otthoni munkavégzésünk miatt a kályhához közel helyeztük el a munkaasztalokat, a kis „irodánkat”, így talán napközben sem fogunk fázni.

A Nobora azért esett a választásunk, mert a márkát Norvégiában gyártják és használják, ahol köztudottan hideg van. Márpedig ha Norvégiában ezt használják, akkor talán idehaza sem fogunk megfagyni. A radiátor termosztátos, ami azért nagyon jó, mert a fatüzelés mellett nem kell aggódnunk, hogy éjszaka elalszik a tűz a kályhában.

Eljött a tél…

A gyakorlatban már ősszel be-be kapcsoltuk a radiátort, hogy mit tud. Megmondom őszintén, akkor még csak annyi volt a véleményünk, hogy ühüm, jó meleg! De akkor még nem volt rá szükség, hisz még a fatüzeléshez is elegendő volt a szőlő venyige, és a vékonyabb faágak…

Most azonban, amikor 0 fok körüliek az értékek, szükség van a kemény fára a fűtéshez, ami reggelre sajnos gyakran leég, ha későn ébredünk. Ilyenkor a kályha még meleg, de a levegő már kevésbé. Bár a csodálatos találmányt; a termosztátot még sosem használtuk, amikor hűvösebb van, reggelente, és esténként, lefekvés előtt egyszer-egyszer egy órácskára be szoktuk kapcsolni a radiátort.

Reggelre valamelyest lehűl a levegő, és olyankor nem akaródzik kikelni a meleg ágyikóból, míg estére meg fafűtés mellett is hideg az ágy, amikor belebújunk. Ezeken javít a kis radiátorunk, de estére már a kályha is visszamelegíti a reggelre kihűlő levegőt, így esténként a hálószobát megfelelő, huszon’ fokosra lehet fűteni a kicsikével, akire csak a hidegebb időben támaszkodunk.

Többször emlegettük, milyen jó vásár volt a kis radiátor, és még ennél több is van benne, hiszen termosztáttal még kevésbé hűlne ki a hálószoba, csak ugye az ember nem tartózkodik ott egész nap; nappal a fűtésre inkább a nappaliban van szükség…

A fenti elektromos radiátort tehát bátran ajánlom mindenkinek, aki hasonló kis helyiség fűtésében gondolkodik. Vizes helyiségben is használható, mobilis, és hőérzékelős, és 5 év garancia van rá! A gyártó egyébként nagyobb helyiség fűtésére alkalmas radiátorokat is kínál, melegen ajánlom mindenkinek ezt a típust és a márkát!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .