Levendula kötözés: előkészítés a szárításra

Levendula kötözés

Az első tő levendulának nagyon örül az ember. Elülteted, babusgatod és álmodozol róla, mi mindenre fogod használni a rengeteg virágot. Egyszercsak azon veszed észre magad, hogy ez itt a valóság és a levendula kötözés közben ki sem látszol a lila virágból.

Persze a lelkesség nem hagy fel ekkor sem, de az igazi munka ekkor veszi kezdetét! A levendulát metszeni kell, majd a rengeteg virágot – ki mire szeretné használni – csokorba kell kötni, meg kell szárítanani, a virágokat és leveleket le kell morzsolni és porciózni a befőttesüvegekbe, vagy textil zsákokba, stb.

A levendulából nagyszerű ajándékokat készíthetsz, amire szükség is lesz, hiszen már 3-4 levendula bokor olyan mennyiséget termel, ami hobbi kertészeknek még sok is! A levendulát kézzel kell szüretelni, kézzel kell lemorzsolni és megkötni. Ehhez időre van szükség. Mégha győzöd is idővel, még ha van is helye a sok virágnak, szinte biztos, hogy marad belőle elajándékoznivaló! Ezért van egyre több levendula ültetvény az országban és ezért él minden termesztő a „szedd magad” program nagyszerű lehetőségével.

A levendula virág felhasználása házilag: kötözés és szárítás

A lila virágokat -mivel dekoratív, érdemes inkább az orrunk elé helyezni, vagyis az asztalra. A levendula kötözés is egy jó megoldás, a szárítandó csokrokat mi a lakás egyik-másik sarkában helyezzük el fellógatva egy-egy kampóra. A csokrok egy vázában is jól mutatnak, de az apró levendula virágokkal a süteményeket, vagy a szendvicskrémet is díszítheted tálaláskor! A levelek szárítva már kevésbé nyújtanak dekoratív látványt, ezért azt már másképpen célszerű felhasználni.

A levendula levelek felhasználása házilag

A levendula bokrok a kertben virágzáson kívül is szépek, de feldolgozásra kész, szárított leveleit nem a látványáért szeretjük. Házi felhasználása ezért általában ízesítésre, vagy ajándékok esetén szem elől eltüntetve történik. A levendula levelei kiválóak teaként, vagy cukorba keverve, valamint illatosítóként.

Csokorba kötve magában is használható, de mivel előbb-utóbb potyogni kezd, ezért illatosításra főleg a levelei és a szára alkalmasak. Ezeket a részeket felaprítják és hozzá illő színű aprócska zsákokba töltik. A kis zsákocskák főként ruhásszekrény, fiók illatosítására alkalmasak, de a levendula leveleit párnatöltetbe is belekeverik, száraz WC-t használók pedig a forgácsba is belekeverhetik.

Te hol szárítod a levendulát és hol, vagy miben tárolod szárítás után?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .