Mosás és mosakodás esővízzel

Esővíz

Amikor egy házban nincs vezetékes ivóvíz, csak egy esővízgyűjtő ciszterna, a házat élhetetlennek gondolják. Nekünk is a víz volt az egyik legnagyobb félelmünk, de amire vannak alternatívák, az nem nevezhető drámának.

Az esővíz minden esővízzel foglalkozó weboldal szerint mosakodásra, mosogatásra és fürdésre alkalmas, csak főzésre és ivásra nem való. A reggeli mosakodást, a mosogatást kiválóan meg lehet oldani egy napra kitett lavor vízben mindenféle kútfúrás, szivattyú és további vízvezetékek nélkül egyszerűen, de annál takarékosabban. A fürdés már keményebb dió, de arra is tökéletes megoldást találtunk!

Az ivóvizet boltban vesszük, vagy közkútról cipelünk, de autó híján ez utóbbi kissé nehézkesebb megoldás. Azoknak azonban akiknek autójuk van, egy kút és csapvíz nélküli telek nem jelenthet problémát, ha van egy esővízgyűjtésre alkalmas földalatti ciszterna!

Fürdés esővízben

Nyáron a legkönnyebb az ember dolga, hiszen ha van kerti tusoló, akkor minden paradicsomi, mert különösebb óvatosság nélkül lehet pancsolni. A kerti zuhanyzásra nagyon sok alternatíva létezik, de mi nem használjuk a gravitáció előnyeit. De akkor hogyan kerül az esővíz a zuhanyzásra kijelölt helyre?! Vezetékes víz híján a fürdéshez szükséges esővizet szivattyúval lehet előcsalogatni a föld alól a megfelelő helyre. A legegyszerűbb és legolcsóbb, párezer forintos megoldás az elektromos fúróra csatlakoztatható mini szivattyú, amivel néhány liter esővízzel könnyedén megtölthetsz egy-egy vödröt, vagy akár egy kisebb medencét is.

Nekünk erre szerencsére csak nagyon ritkán, télen van szükségünk, mert az önműködő esővízgyűjtő ciszternából egy egyszerű slagon keresztül magától jön az esővíz ha megnyitjuk. Innen szoktuk a fürdővizünket vödörbe csapolni. A vízmelegítés nyáron napenergiával, télen a kályhán történik. A kertben bögrével locsoljuk magunkat a vödörből (ahogy régen is tették), a házban pedig szőlőpréskádat használunk fürdőkádként a lavór helyett.

Amikor az ivóvíz nem a csapból folyik.

Igazából semminek nem érezzük a hiányát, hiszen ugyanolyan tiszták tudunk lenni mi is és az életterünk is, mint a városi otthonunkban, csak rövidebb ideig állhatunk a „zuhany alatt”. Az ivóvízért mozognunk kell, a fürdővíz pedig most még nomád körülmények között zajlik, de azért dolgozunk, hogy ne így legyen. 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .