Saját tapasztalataink a hasító fejszékről

Mi a különbség a balta és a fejsze között? Milyen fejszével vágjuk a fát? Mekkora fát vegyünk? Hogyan óvjuk a hasítófejsze nyelét az ütésektől? Ezek pár éve a saját kérdéseink voltak, az alábbiakban pedig a rájuk adott válaszok olvashatók a saját tapasztalataink alapján.

Első vidéki évünkben egy olyan üvegszálas műanyagból készült hasító fejszénk volt, amiből a kajakok, a kenuk és a modernkori fürdőkádak készülnek. Ezt egy olyan pesti férfi számára, aki annak idején évekig az építőiparban dolgozott, nem nehéz használni, alig van súlya. Nők már kevésbé birkóznak meg vele, hiszen nincsenek hozzászokva a fizikai munkához.

A műanyag nyelű fejszét mindketten felváltva használtuk, az erősebbik nem természetesen rutinosan, míg a gyengébb nem úgy, ahogy. Végül Thomas kezében élte meg az utolsó fahasogatást, és egyszercsak tönkrement.

Ekkor kaptunk egy fa nyelű fejszét, ami súlyra sokkal nehezebb volt. Thomas akadálytalanul tudott dolgozni vele, de nekem ezzel már sokkal nehezebb volt dolgozni. A gyakorlat már megvolt, de hiába, mert ettől sokkal könnyebb fejszéhez szoktam. Nem volt mese, ez állt a rendelkezésre, ezzel dolgoztunk mindketten.

Ha nehéz a hasító fejsze

Ha nehéz a fejsze, nem feltétlenül kell másik vásárlásában gondolkodni, kisebb fát kell venni. Szerencsénk volt, mert egyik évben találtunk 25 cm-es tűzifát. Ekkorra már nekem is volt annyi gyakorlatom, hogy viszonylag folyamatosan tudtam hasogatni a nagy fejszével, de Thomas kezembe adta a baltát, hogy próbáljam meg azzal hasogatni a 25 cm-es fahasábokat.

Magam is meglepődtem, de akadálytalanul tudtam használni a kis baltát is. Ezt korábban is próbáltam, de nem ment. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt pár év alatt vagy az erőnlétem javult, vagy ennyire sokat számít, hogy kisebb fahasábokkal kellett dolgozni. Valószínű, hogy a kettő együtt.

Idén ismét 33 cm-es tűzifát kaptunk, ezért a kis balta nekem sajnos megint használhatatlanná vált. Elővettük a nagy fanyelű hasító fejszét és most megint azzal vágjuk a fát.

A fejszék kopásállósága

Az üvegszálas fejsze első ránézésre egy masszív egységnek tűnik. Az a benyomásod, hogy soha nem tud tönkremenni, olyan bikaerős a cucc. Aztán amikor szétmegy, azzal szembesülsz, hogy belül olyan, mint valami tojásfehérje hab megkövülve. Ez már kevésbé szimpi…

A fanyelűre a régi énünk valószínűleg azt mondaná, hogy használhatatlan, mert kiesik a feje. Közben pedig épp az a jó benne, hogy ha tönkremegy a nyele, cserélhető. Nem beszélve az anyagáról, ami természetes és amit nem azért adnak el nekünk, mert pl. “szép kék”, hanem mert kemény tűzifát akarunk vele vágni, méghozzá valószínűeg évekig, vagy akár évtizedekig.

A fejsze mindig kopik, mindig ütődik, az élethossza anyagától függően, típusonként változó, de vásárláskor bármelyik mellett döntesz is, elkerülhetetlen, hogy te magad ütöd szét a nyelét. Hogy hogyan lehet kicsit meghosszabbítani a fejsze nyelének élettartamát, a videóban mondjuk el.

Tanulság: Ha vidékre költözöl és fával szeretnél fűteni, először a lehető legkisebb méretű fával, vagy brikettel próbálkozz! A fejszéd ne legyen nagy súlyú és gondolkodj fenntartható módon! Amikor egy műanyag fejsze eltörik, a kukába kerül. A fa fejsze nyele viszont könnyedén kicserélhető!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .