Szóval az oltás nélküli sárgabarackfa…

Sárgabarack

Korábban megmutattuk a sárgabarackfát, amit kiszáradás miatt kivágtunk. Azt is megmutattuk, hogy a vadhajtását átültettük és idén először nőni kezdett rajta a termés. Most azt szeretnénk feljegyezni, hogy milyen volt a termés?!

Nagy tanulság ez nekünk, hiszen az interneten zömében mindenki azt állítja, hogy gyümölcsfához csak boltban juthatsz, de legalábbis oltani kell a fát. Annak idején, amikor az ember nem játszotta a mindenhatót, a természet magától született meg: fák és bokrok nőttek a szabad ég alatt, amelyek maguktól termést hoztak. A baj ott kezdődött, hogy az ember már nem csak megette az adagját, hanem begyűjtötte a termést. A birtoklás meghozta az irigységet, az irigység a kapzsiságot, a türelmetlenséget, a lopást és még sorolhatnánk. Érthetetlen, hiszen bőség volt, jutott mindenkinek. Mégis „munka” címén  birtokolni akartunk, mondván: „Aki nem dolgozik, ne is egyék!”

Így vágtuk ki az anyafát.

Ezért a barackfáért mindössze annyit tettünk, amit a természet is megtett volna. Az anyafának a vadhajtását hagytuk megnőni. Igaz, kiástuk és odébb ültettük, de nem permeteztük, nem tápszereztük, csak a szó szoros értelmében hagytuk élni. Nem akarunk pálinkát főzni, nem akarunk ültetvényt, csak egy kis barackot a kert többi gyümölcse mellett. Ez nem megy egyik napról a másikra, de ha hagyjuk megnőni a fákat, észre sem vesszük, amint eltelik az a 2-3 év, hiszen ha hagyod, hogy magától történjenek a dolgok, minden fa és minden növény egymástól független időben kezd el nőni, a természetnek nincsenek korlátai, vagy kerítései, viszont mindig tele van a határidőnaplója.

Ne csak elméletben szeresd a fákat! Ültesd át te is a vadhajtásokat!

Az egyik évben az egyik ajándékoz meg bennünket a gyümölcsével, a másik évben a másikon jelenik meg az első termés. Nem beszélve az árnyékról, ami minden egyes fának további előnye, főleg az utóbbi években tapasztalt nyári hőségekben…

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .