Görög gyros egyszerűen, házilag

Gyros házilag

A #gyros neve a „gyro”-ból ered, ami forgást jelent. Hogy melyik ország találta fel a gíroszt, az máig vitatott, hiszen régen mindenütt megjelent mind a vadászat, mind pedig az állattartás, ahol állatok éltek az emberek mellett. A kérdés csak az, hogy a tyúk volt-e előbb, vagy a tojás, ill. hogy a görögök, vagy a törökök nyársai egyenesedtek fel előbb?!

Merthogy a nyárson sültek fogalmát nagyon sokan ismerték azelőtt, a függőlegesen forgó nyárs viszont főleg ezekre a nemzetekre jellemző. Az internes leírások szerint a gyros, amit a törököknél döner kebabnak neveznek, az ezernyolcszázas évek második felében jött létre. Az első függőleges nyárs és az első kebab étterem is az 1850-1860-as évekhez köthető.

Bár az általunk készített gyros nem forgott nyers korában és a húst sem bárányból készítettük, hanem csirkéből, a gíroszhoz hasonló egytál ételt nagyon könnyű készíteni otthon is! Csak megfelelően fűszerezett sülthúsra, sültkrumplira, friss zöldségekre és pitára van hozzá szükség. Mégha igazi gyros otthon nem is készíthető, mi ezzel a megoldással is tökéletesen megelégszünk! =)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .