Vajas kifli #recept a videóban látható 8 db kiflihez:
- liszt: 35 dkg (BL 55 fehér liszt, de csináltuk úgy is, hogy 25+10 dkg teljes kiőrlésű liszt)
- tej: 2,5 dl (+ egy kevés a lekenéshez)
- élesztő: 2,5 dkg (mi száraz élesztővel csináltuk)
- vaj: 2,5 dkg olvasztott vaj (mi sütőmargarinnal készítettük)
- cukor: 1 teáskanál (az élesztő jobban dolgozik tőle)
- só: 1 teáskanál só (ízlés szerint)
A vajas kifli elkészítése
- Ha friss élesztővel dolgozol, kb. 15 percre rakd egy kis cukros tejbe, hogy felfusson! Száraz élesztővel ezt a lépést mi ki szoktuk hagyni és úgy is jó lesz a tészta!
- Keverd össze a hozzávalókat egy tálban (az élesztővel együtt)!
- Keverés után dagasztás következik: kézzel vagy géppel.
- Dagasztás után hagyd a tésztát pihenni kb. 30 percig!
- Felezd meg a tésztát, az egyik felét nyújtsd ki vékonyra, majd szeleteld négy felé!
- Formálj belőlük háromszögeket és tekerd fel kifli formára! Ezt ismételd meg a többivel is, majd kend be a tetejüket tejjel!
- Újabb kb. 30 perc pihenő következik, eközben a sütőt már előmelegítheted 180 fokra!
- Süsd meg a kifliket kb. 20-25 perc alatt, de alkalommal figyeld, hogy mikor lesz aranybarna a teteje, mert lehet, hogy a te sütődben előbb, vagy picivel később készül el a kifli!
Ha elkészítetted örömmel olvasnánk visszajelzésedet, hogy neked hogy sikerült, vagy ha változtattál, de finomlett, mit csináltál másképp!
Jó étvágyat kívánunk!