A mézeskalács nem a kedvencünk, de pár éve egy kedves ismerősünk által azzal szembesültünk, hogy a mézeskalács nem kemény sütemény! A mézeskalács fogalma ekkor új értelmet nyert az életünkben.
Ez évekkel ezelőtt történt és én azóta szerettem volna megpróbálni a mézeskalács sütést. Azt hiszem a cukormáz volt a másik vonzereje, ami miatt annyira meg akartam csinálni. Hogy kedvemre pingálhassak. Persze keresztül húzták a számításainkat, mert nem érkezett meg a karácsonyra megrendelt nyújtófánk, amit november 25-én rendeltünk meg a Praktikerben. (Többszöri reklamáció után, december 29-én kaptuk meg.)
Kénytelen voltam egy fakanál nyelével dolgozni. Ezt technikát Thomasztól lestem el, pita sütésnél ő használja ezt a módszert. Csak egy kerek tésztaszaggatónk van, a célnak az is megfelelt…
A mézeskalács receptjét szerencsémre keresni sem kellett, mert egy másik, szintén kedves ismerősünk blogján már fent volt a tökéletesen puha mézeskalács receptje. A recept alapján készüt mézeskalács tészta egy 30 cm x 20 cm-es kis tepsit háromszor töltött meg. Tökéletes lett és puha! Azért leírom én is a receptet!
Annyit csináltunk másképp az eredeti recepthez képest, hogy kihagytuk a gyömbért, és a citromhéjat, mert ezek nem voltak itthon. Amire feltétlenül szeretném felhívni a figyelmed, hogy ne várd meg, amíg barnulni kezd a mézeskalács, mert akkor az alja már túlsül! Rubiék receptje szerint a mézeskalács puhaságának titka az alma, amit a mézeskalács mellé kell rakni a dobozba, ahová a meleg mézeskalácsot rakjuk, mikor elkészült. Szerintünk a puha mézeskalácshoz az is fontos, hogy a süteményt ne szárítsuk ki nagyon, vagyis ne süssük túl!
Mézeskalács recept, hozzávalók:
A tésztához:
- méz: 15 dkg
- margarin: 10 dkg
- cukor: 25 dkg
- fahéj (őrölt): 1-2 tk
- szegfűszeg (őrölt): 1-2 tk
- gyömbér (őrölt) 1-2 tk
- narancs (egy fél narancs reszelt héjára lesz szükség)
- tojás: 2 db (+1 a mázhoz!)
- finomliszt: 45 dkg
- szódabikarbóna: 1 púpus tk
- alma: 1-2 db (ez csak akkor kell, ha tutira puha mézeskalácsot akarsz)
A mázhoz:
- tojás: 1 db
- porcukor: 20 dkg
Mézeskalács készítés:
- Keverd össze a mézet és a margarint lassú tűz fölött! Add hozzá a cukrot!
- A híg főzethez add hozzá a fűszereket: fahéj, szegfűszeg, narancshéj.
- Ha összekeveredett minden és jön a mézeskalácsra emlékeztető illata, vedd le a tűzről, és hagyd, hogy langyosra hűljön!
- Egy másik tálban a két tojással keverd el a lisztet és a szódabikarbónát, majd öntsd hozzá a fűszeres főzetet!
- A kézzel összegyúrt tésztát szaggatás előtt rakd be egy órára a mélyhűtőbe, úgy könnyebb lesz vele dolgozni! (Köszi a tippet Rubi, tényleg könnyebb volt így!)
- A lisztezett gyúródeszkán nyújtsd kb. fél centi vastagra a tésztát, aztán jöhet a tésztaszaggató!
- Rakj sütőpapírt a tepsibe és melegítsd elő 180 fokra a sütőt!
- Helyezd a mézeskalácsokat a tepsire úgy, hogy hagyj köztük kb. 1-1 centit üresen!
- Süsd meg a mézeskalácsot kb. 10-13 perc alatt!
- A kész süteményt rakd be műanyag dobozba 2 gerezd alma társaságában és fedd le!