A Zero Waste életmód 5 pontja | Nulla hulladék vidéken

Mi az a Zero Waste? A Zero Waste, azaz nulla hulladék egy kulcsszó, melynek értelmében a modern, pazarló világban az emberek egy része hulladékmentes életmódot kíván folytatni. Az ezen életmódhoz szükséges tennivalók 5 pontban vannak meghatározva. Ezek a pontok (lsd. alább) túl általánosak, ezért felsoroltunk néhány példát, ami hozzásegíthet, hogy egy kevesebb hulladékra törekvő életmódot élj!

A Zero Waste azonban nem a kevesebbre való törekvésről szól, hanem a NULLA hulladékról. Ezt sokan elfelejtik. Alapvetően ez egy jó kezdeményezés, amíg a vásárlás szűkítésére törekszik, az ide tartozó további gondolatokat a fantáziádra bízzuk! (Jön a Karácsony…!) Amíg a világ legfőbb mozgatórugója a kereskedelem, addig csak nagyon kevesen tudnak valóban NULLA hulladékot hagyni maguk után.

Mi nem követjük a Zero Waste 5 pontját, csupán utánanéztünk, mit jelent ez a kifejezés. Az együtt töltött éveink alatt mindig is azt hittük, hogy óvjuk a környezetünket, de miután a fővárosból zártkertbe költöztünk, képesek vagyunk kívülről is látni azt a pazarló életmódot, amit annó éltünk. A vidék nagyban hozzásegített egy hulladék minimalizáló életmódhoz, városi körülmények között ez szinte lehetetlen!

Őszinte tisztelet, aki valóban ilyen életmódot folytat! Sajnálatos, hogy sokan a Zero Waste félreértelmezése kapcsán csak hiszik, hogy nulla hulladékot termelnek! Ne legyünk álszentek, hiszen erre csak tényleg nagyon kevesen képesek! Te mikor vitted ki utoljára a szemetet? A Zero Waste az NULLA hulladékot jelent, ha nálatok van szemét a kukában, akkor nem tartozol azok közé, akik ilyen életmódot folytatnak!

A TÖREKVÉS és a TENNI AKARÁS azonban minden emberben tiszteletreméltó, még akkor is, ha nem 100%-ban élünk hulladékmentes életet. Hogy ki milyen elvek szerint él, az mindenkinek a magánügye, de a bolygónk közös és mindannyian szép környezetben szeretünk élni. Mi ezt próbáljuk szem előtt tartani és ennek megfelelően cselekszünk. Vannak „kilengéseink”, mint szinte mindenkinek, de próbálunk minél tudatosabbak lenni úgy, hogy közben jól érezzük magunkat az életben! =)

A #ZeroWaste életmód 5 pontja jelenetekre bontva:
02:43 – 1. Refuse, azaz utasítsd vissza a hulladékot!
13:10 – 2. Reduce, azaz csökkentsd a fogyasztásod!
21:47 – 3. Reuse, használd fel újra a hulladékot!
30:44 – 4. Recycle, azaz hasznosítsd újra a hulladékot!
38:28 – 5. Rot, vagyis komposztálj!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .