Balatoni panoráma para: Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs

Kilátó

Balatoni panorámát akartunk, ezért meglátogattuk a Somlyó Hegyi Kilátót. A felújított kilátó Alsóörsön található, a strand főbejáratától kb. 1,5-2 km-re. Az odavezető, enyhén emelkedő főút után még meredekebb, de kibírható földút vezet el az építményhez.

A fa szerkezetű kilátó a fák között az Alsóörsre jellemző vöröskővel díszített alapokból emelkedik a magasba. A kilátó teljes magassága 19,30 m, melyből közel 12 m magasságig lehet feljutni. Az esetleges félelemért kárpótol a csúcson eléd táruló látvány!

A látványos vörös homokkő Alsóörsön jellemző építőanyag. Régen vöröskő bánya üzemelt a településen, a jelenlegi „Amfiteátrum” helyén. Ma is számos épület pompázik a vörös színben, amit a vöröskő kölcsönöz egy-egy kerítésnek, ill. lakóháznak, mellette pedig Alsóörs szerte vöröskőből faragott szobrok jelzik az egykori kőbánya közelségét.

A videó végén biciklire pattanunk, így néhány épületet meg tudunk mutatni futólag. Az utolsó képkockákban pedig a Balaton és Alsóörs kikötője látható. #Alsóörs nagyon szép hely! ♥

A motorosok egyik kedvenc Balaton partja Alsóörs. Foglalj szállást online Alsóörsön és látogasd meg te is a Somlyó-hegyi kilátót!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .