Boldogsághormon: miért esszük az epret porcukorral?

Boldogsághormon eperből

Mert vicces! Nem kell mindig mindent olyan komolyan venni az életben, néha muszáj nevetni, mert minden bajra a nevetés (boldogsághormon) a legjobb orvosság! Ha pedig nincs baj, akkor miért nem nevetünk?!

Gyermekkorból biztos neked is megvan, amikor az epret cukorral etted, vagy épp a szilvásgombóc tetejéről lepotyogó porcukorba forgattad bele a szilvát. Az édes íz – bármennyire is szereti az ember súlyproblémákra hivatkozva megvonni magától – köztudottan boldogsághormont termel, de jó ha tudod, hogy a mozgás is ugyanezt teszi!

A nálunk sokkal okosabbak tudományosan is meg tudják magyarázni, miről van szó pontosan, mi csak azt tudjuk, amit a saját bőrünkön érzünk. Az epret szeretjük, tehát boldogsággal tölt el, ha epret ehetünk. Ugyanígy van az édes ízekkel is. A csokoládé és a sütemény fogyasztásától jól érezzük magunkat és nem félünk kimondani.

https://youtu.be/fwssE-q08WU

Jogosan merül fel a plusz kilókra utaló kérdés! Mindig azt igyekszünk hangsúlyozni, hogy mindenben az arany középút a helyes. Néha rá lehet térni a mesebeli „sárga útra” és harapni egy jókorát a mézeskalácsházból, kell is! De ahogy a nassolásban meg kell találnunk az arany középutat, úgy a mozgásban is!

Habár elméletileg maga a mozgás is egy boldogsághormon (endorfin) forrás, mi úgy tapasztaljuk, hogy örömöt élménnyel tudsz szerezni magadnak, ami a legtöbb esetben mozgással párosul.

Sokkal könnyebb, ha mozgás alatt nem a konditeremre gondolsz, hanem olyan dologra, amit szeretsz. Az a fajta mozgás, ami közben észre sem veszed, hogy órák teltek el, nem csak fogyaszt, de boldogsághormont is termel éppen úgy, ahogy a cukor, az eper, vagy épp a csokoládé!

Persze nem minden eper ami fénylik, ezért a nemeper a kedvencünk. Nem mindig röhögve esszük, ha rossz íze van, pofákat szoktunk vágni hozzá… =D

Kirándulj! Keress fel szép helyeket! Gyűjtsd az élményeket! Tegyél zsebre minden lehetséges boldogsághormont és nevess velünk! =)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .