Kijárós macska: a vidéki cicatartás várható nehézségei

Kijárós macska

Ha vidékre költözöl és kijárós macska-, vagy kutyatartásban gondolkodsz, legalább egy évig várj a kisállat vásárlással, hogy csökkentsd az utcákon élő állatok számát! Sajnos sok a gazdátlan cica, előbb-utóbb hozzád is el fog jutni egy kóborállat, akinek lehet hogy az életét mented meg azzal, ha befogadod őt!

A költözésünkről itt írtunk. Kutyával jöttünk vidékre, ezért első évben nem tapasztaltuk meg a vidéki macskázást. Jártak erre macskák, de Beigli prédaként – de legalábbis játékként – tekintett rájuk, ezért lényegében nem mertek bejönni a kertbe. 2016-ban éppen egy éves itt tartózkodásunkat ünnepeltük volna, amikor Beigli kutyánk elment a csillagok közé.

Ezt követően a vígasztalan ember nehezen tud ellenállni a kertjébe érkező négylábú szőrcsomóknak. Az mindennapos, hogy egy macska meglátogat, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy simogatjuk őket. Viszont klasszikus értelemben nem etetjük őket, aminek az az oka, hogy az állatvédő múltunkból tudjuk, minden állatot nem lehet sem megtartani, sem megmenteni.

Váratlan vendégeink, akiket a mamájuk a szájában hozott át hozzánk.

A kijárós macska nem cuki cica!

Vidéken a legtöbb helyen a macskák mondhatni vadon élnek. Csak enni és aludni járnak haza. Van köztük olyan, akinek nyakörve van, de a legtöbbnek az sincs. Ezek a macskák a lakásban tartott cicákkal ellentétben az ösztöneikre hallgatnak és egész másképp viselkednek, mint egy szobacica. Sosem szabad elfelejteni, hogy ők vadásznak, azaz nap mint nap ölnek, hogy élelemhez jussanak.

Télen kevesebb az élelem, ezért olyankor meglágyul a szívünk. A kertben menedéket biztosítunk nekik és emellett vannak nálunk falatkák vészhelyzet, vagy az együttélés szabályainak ismertetése céljából. A túlélésükre fókuszálunk, a többit nekik kell megoldaniuk, hiszen ők szabadon élnek, ahogy egykor minden állat. Azt eszik, amit a természetben találnak. Egeret, gyíkot, szöcskét, cserebogarat, stb.

A kóbor cicáknak saját törvényeik vannak, amit tiszteletben kell tartani, ahogy neked is be kell velük tartatnod a te szabályaidat! Nem jó, ha eteted őket és tucatnyi cicát magadhoz szoktatsz, mert előbb-utóbb szaporodás és verekedés a vége. Ha sok a kóborállat és nem tudod mindet etetni, az se neked, se nekik nem jó, ezért csak azt a cicát etesd, amelyiket meg akarod tartani! A többiek is ugyanígy rátalálnak majd az emberükre!

Ha kiscicák születnek nálad, ne piszkáld őket! Ha minden természetesen zajlik, akkor a cicamama el fogja vinni őket szomszédolni és mindenki ott ragad, ahol a legjobban érzi magát. Ez a természet rendje! Ha pedig szükséges, hirdesd meg őket!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .