Bükk és gyertyán tűzifa hasogatás | A legjobb tűzifáról beszélünk

Milyen tűzifák léteznek? Akác, bükk, éger, gyertyán, kőris, tölgy. Akinek a kertjében vannak fák, tulajdonképpen begyújtásra bármilyen fa ága alkalmas, sőt! Enyhébb őszi időkben a vékony faágak és a szőlővenyige fűtésre, melegebb időben pedig grillezéshez is alkalmasak. A lemetszett gyümölcsfa ágaknak nagyon finom az illata, de a kereskedelemben kevésbé található meg tűzifaként.

Az akácfa nekünk nem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket. Nem rossz az, de használtunk már hatékonyabb tüzelőanyagot is. A bükkfát inkább az élelmiszeripar kapcsán ismertük, kellemes illata miatt élelmiszerek füstölésére használják. Az éger és a kőrisfát jelenleg még nem próbáltuk, de a bükköt, a gyertyánt és a tölgyet igen.

Összességében az akác sokkal nagyobb lánggal égett, mint a többiek, ennek viszont az a következménye, hogy rövidebb ideig ég. A tölgy volt az első próbálkozásunk, úgyhogy ahhoz mérünk mindent. A tölgy az akácnál rövidebb ideig lángolt, de hosszabban égett. Viszont a tölgyfában szinte mindig volt kéretlen állatka.

Idén először kipróbáltuk a bükkfát. Későn rendeltünk, ezért már nem volt túl sok választásunk: akác vagy bükk. Akácot nem akartunk, a bükkfáról viszont még nem volt semmilyen saját tapasztalatunk, ezért ezúttal azt vásároltunk. Hogy milyennek találtuk, az kisfilmünben mondjuk el, fahasogatás közben.

 

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.