Bükk és gyertyán tűzifa hasogatás | A legjobb tűzifáról beszélünk

Milyen tűzifák léteznek? Akác, bükk, éger, gyertyán, kőris, tölgy. Akinek a kertjében vannak fák, tulajdonképpen begyújtásra bármilyen fa ága alkalmas, sőt! Enyhébb őszi időkben a vékony faágak és a szőlővenyige fűtésre, melegebb időben pedig grillezéshez is alkalmasak. A lemetszett gyümölcsfa ágaknak nagyon finom az illata, de a kereskedelemben kevésbé található meg tűzifaként.

Az akácfa nekünk nem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket. Nem rossz az, de használtunk már hatékonyabb tüzelőanyagot is. A bükkfát inkább az élelmiszeripar kapcsán ismertük, kellemes illata miatt élelmiszerek füstölésére használják. Az éger és a kőrisfát jelenleg még nem próbáltuk, de a bükköt, a gyertyánt és a tölgyet igen.

Összességében az akác sokkal nagyobb lánggal égett, mint a többiek, ennek viszont az a következménye, hogy rövidebb ideig ég. A tölgy volt az első próbálkozásunk, úgyhogy ahhoz mérünk mindent. A tölgy az akácnál rövidebb ideig lángolt, de hosszabban égett. Viszont a tölgyfában szinte mindig volt kéretlen állatka.

Idén először kipróbáltuk a bükkfát. Későn rendeltünk, ezért már nem volt túl sok választásunk: akác vagy bükk. Akácot nem akartunk, a bükkfáról viszont még nem volt semmilyen saját tapasztalatunk, ezért ezúttal azt vásároltunk. Hogy milyennek találtuk, az kisfilmünben mondjuk el, fahasogatás közben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .