Citromos álom: bögrés süti recept 6 hozzávalóból

Citromos süti

Ez egy nagyon finom, citrom ízű süti. Nem savanyú, hanem édes, de nem zavaróan. Biztos ismered a citrom ízű joghurtot és egy-két tejterméket, aminek mindig krémtúró íze van. Mi a citrom ízét szerettük volna érezni, nem a krémtúróét. Ez a süti szerelem volt első látásra, mert a felső rétege tömény citrom, nem túró, vagy egyéb ízvesztő adalék. Nagyon intenzív citrom íze van, ezért imádjuk! A recept innen való.

Mi legyen hozzá otthon?

A süti elkészítéséhez 6 hozzávalóra lesz szükséged: liszt, porcukor, sütőmargarin, tojás, kristálycukor, citrom. Ha porcukor nincs otthon, használj ahelyett is kristálycukrot! Hogy miből mennyi kell, azt alább részletezzük. A citromlé mennyisége citromfüggő, de 2 db citrom általában elég.

Citromos álom süti hozzávalói és elkészítése

  • finomliszt: 2 bögre + 4 evőkanálnyi külön
  • porcukor: fél bögre
  • sütőmargarin: 1 bögre (olvasztott)
  • tojás: 4 db
  • kristálycukor: másfél bögre
  • citromlé: fél bögre (igazi citromból természetesen!)
  • citomhéj: 1 ek. citromhéj

Előkészületek

Melegítsd elő a sütőt kb. 180 C -ra, és kend ki a kis méretű tepsi alját vajjal!

Liszt, porcukor, sütőmargarin

Keverd össze a két bögre lisztet a porcukorral és a sütőmargarinnal, amíg egységgé nem alakul a massza. Helyezd a kész masszát a tepsibe, nyomkodd le egyenletesre, majd 180 fokon süsd aranybarnára kb. 15-20 percig. Ha a tészta széle barnulni kezd, vedd ki a sütőből!

Tojás, kristálycukor, liszt, citrom

A négy tojást, a másfél bögre kristálycukrot a maradék 4 evőkanál liszttel, a fél bögre citromlével és az egy evőkanál citromhéjjal alaposan keverd össze, majd öntsd a már megsült tészta tetejére! A leöntött tésztát további 20 percig kell sütni, ill. tűpróbával ellenőrihető nem csak a tészta, de a felső citromos réteg is. Ha már nem folyik a citrom feltét, akkor a sütit kiveheted a sütőből.

Tálalás és önmegtartóztatás

Miután a sütemény megsült, hagyd kihűlni és a tetejét szórd be porcukorral! Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a tészta és a krém “összeérjen”. Muszáj lesz megvárnod amíg kihűl, mert melegen nem úgy érvényesülnek az ízek, mint hűtve. Érdemes osztozni valakivel ezen a süteményen, mert amikor a hűtőből kiveszed, óriási a kísértés, hogy repetázz, és sajnos így hamar elfogy. Ha ízlett, vagy ha megették előled a többiek, próbáld ki a margarin nélkül készült citromos sütit is!

A recepthez saját fotót használtunk, de ha te is elkészítetted ezt a sütit, közösségi csatornáinkon örömmel látnánk viszont fotódat, videódat a te citromos sütidről! 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .