Ez egy nagyon finom, citrom ízű süti. Nem savanyú, hanem édes, de nem zavaróan. Biztos ismered a citrom ízű joghurtot és egy-két tejterméket, aminek mindig krémtúró íze van. Mi a citrom ízét szerettük volna érezni, nem a krémtúróét. Ez a süti szerelem volt első látásra, mert a felső rétege tömény citrom, nem túró, vagy egyéb ízvesztő adalék. Nagyon intenzív citrom íze van, ezért imádjuk! A recept innen való.
Mi legyen hozzá otthon?
A süti elkészítéséhez 6 hozzávalóra lesz szükséged: liszt, porcukor, sütőmargarin, tojás, kristálycukor, citrom. Ha porcukor nincs otthon, használj ahelyett is kristálycukrot! Hogy miből mennyi kell, azt alább részletezzük. A citromlé mennyisége citromfüggő, de 2 db citrom általában elég.
Citromos álom süti hozzávalói és elkészítése
- finomliszt: 2 bögre + 4 evőkanálnyi külön
- porcukor: fél bögre
- sütőmargarin: 1 bögre (olvasztott)
- tojás: 4 db
- kristálycukor: másfél bögre
- citromlé: fél bögre (igazi citromból természetesen!)
- citomhéj: 1 ek. citromhéj
Előkészületek
Melegítsd elő a sütőt kb. 180 C -ra, és kend ki a kis méretű tepsi alját vajjal!
Liszt, porcukor, sütőmargarin
Keverd össze a két bögre lisztet a porcukorral és a sütőmargarinnal, amíg egységgé nem alakul a massza. Helyezd a kész masszát a tepsibe, nyomkodd le egyenletesre, majd 180 fokon süsd aranybarnára kb. 15-20 percig. Ha a tészta széle barnulni kezd, vedd ki a sütőből!
Tojás, kristálycukor, liszt, citrom
A négy tojást, a másfél bögre kristálycukrot a maradék 4 evőkanál liszttel, a fél bögre citromlével és az egy evőkanál citromhéjjal alaposan keverd össze, majd öntsd a már megsült tészta tetejére! A leöntött tésztát további 20 percig kell sütni, ill. tűpróbával ellenőrihető nem csak a tészta, de a felső citromos réteg is. Ha már nem folyik a citrom feltét, akkor a sütit kiveheted a sütőből.
Tálalás és önmegtartóztatás
Miután a sütemény megsült, hagyd kihűlni és a tetejét szórd be porcukorral! Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a tészta és a krém “összeérjen”. Muszáj lesz megvárnod amíg kihűl, mert melegen nem úgy érvényesülnek az ízek, mint hűtve. Érdemes osztozni valakivel ezen a süteményen, mert amikor a hűtőből kiveszed, óriási a kísértés, hogy repetázz, és sajnos így hamar elfogy. Ha ízlett, vagy ha megették előled a többiek, próbáld ki a margarin nélkül készült citromos sütit is!
A recepthez saját fotót használtunk, de ha te is elkészítetted ezt a sütit, közösségi csatornáinkon örömmel látnánk viszont fotódat, videódat a te citromos sütidről! 🙂