Cseresznyézés hol itt, hol ott

Cseresznye

Hiszed vagy sem, egyetlen szem cseresznyében az egész életed benne van! Csak gondold át, mit jelent számodra a cseresznye! Gondold át azt is, hogy mi mindent jelenthetne még…

Persze gondolhatsz szörpre, lekvárra, süteményre, vagy bármire, amit a cseresznyéből lehet készíteni, de mi sokkal egyszerűbbre gondoltunk. Nem tudunk eltávolodni az “élmény” kifejezéstől. Az életben szinte minden – így a cseresznyézés is pont úgy élményt kell, hogy jelentsen az ember számára, mint bármi más. Azon gondolkodtunk, miért jelent mást a cseresznye vidéken, mint a belvárosban?

Cseresznye a városban

Régen ritkán vettünk cseresznyét, valahogy nem volt a kedvencünk. Ennek két oka van: az egyik nyilvánvalóan az ára, ami az utóbbi években rendületlenül kúszik felfelé, a másik pedig az íze. Budapesten nem olyan a cseresznye, vagy legalábbis mi nem találkoztunk olyan cseresznyével, ami maradandó élményt nyújtott volna. A cseresznyét városban kilóra veszed pénzért, amihez társul a piac, vagy a zöldséges és a nem kívánatos tömeg. A cseresznyéhez köthető élményt Budapesten nem a gyümölcs íze, hanem a vásárlás nyújtotta. A tudat, hogy a pénzedért “bármit” megvehetsz, akár cseresznyét is…

Cseresznye szüret

Cseresznye vidéken

Az első évben, amikor a kertben a cseresznyefa virágzott, semmihez sem fogható élményt jelentett. Ez az élmény minden évben megismétlődik. A hófehér virágok és a kis méhecskék látványa nagyon jó érzés. A gyümölcsfák illata még akkor is újabb élménnyel gazdagít, amikor a megmetszett faágat télen begyújtásra, vagy tüzelésre használod. A beporzás után megjelenik a termés. A cseresznyeszemek megjelenése, a bepirosodásuk, az első szemek nassolása, de még a seregélyek érkezése is egy-egy újabb és újabb megtapasztalni való, amit ha nyitott szemmel figyel az ember, megtanul alkalmazkodni a körforgáshoz, ami mindennél felszabadítóbb és megnyugtatóbb, mint szeretteidtől távol túlórázni a permetezőszerért.

Cseresznyézni pedig így kell!

Egy egyszerű cseresznyefa is annyi, de annyi élményt nyújt az ember számára, ami mellett messze eltörpül “a pénzemért bármit megvehetek” érzés. Kitartunk amellett, hogy a boldogság alapja az, hogy az ember jól érezze magát az életében. Akkor is, ha napsütésben tömöd magadba a cseresznyét és akkor is, ha az eső miatt nem tudsz szüretelni. Ha nem morogsz azért, mert az időjárás miatt idén rossz a termés, ha elfogadod, hogy osztoznod kell a seregélyekkel és ha egy hobbi kertben nem akarsz egyetlen gyümölcsfából is ipari mennyiséget kipréselni, boldog ember vagy!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .