Friss, omlós fonott kalács házilag

Megkívántuk a kalácsot. Nem kell ehhez Húsvétnak lennie, húsvéti kalácsot az év bármelyik napján lehet sütni és enni!

Kalács recept hozzávalói

  • finomliszt: 60 dkg (+ egy kevés a tészta nyújtáshoz)
  • margarin: 7 dkg margarin (+ a egy kevés a tepsi kikenéséhez)
  • tej: 4 dl tej (+ egy kevés a kalács tetejére)
  • tojássárgája: 2 db (+ egy a kalács tetejének a bekenéséhez)
  • száraz élesztő: 1 csomag (7 gramm)
  • só: 1 kk
  • kristálycukor: 6 kk

Kalács elkészítés

  1. Morzsolj a tenyered között 3 evőkanálnyi lisztet a margarinnal egy nagy és mély tálba!
  2. Melegíts meg a tejet kéz melegre!
  3. Add hozzá az élesztőt, a cukrot és a sót, a tejet, a maradék lisztet, és a tojássárgáját, majd gyúrd össze a tésztát!
  4. Ha összegyúrtad, hagyd a tésztát a lisztezett tálban 40 percig kelni, majd vágd fel három egyenlő részre és hengerelj mindháromból egyenként kb. 30 centi hosszú rudat!
  5. Helyezd őket egymás mellé, hogy az egyik végük összeérjen, nyomkodd egybe a három véget, majd fond be a kalácstésztát!
  6. Helyezd a fonott tésztát kivajazott tepsibe és sütés előtt keleszd még egyszer 30 percig, konyharuhával letakarva!
  7. Keverj el egy kevés tejet a megmaradt tojássárgájával és a sütés előtt kend be vele a kalács tetejét!
  8. Helyezd be a kalácsot az előmelegített sütőbe (180-200 fokon) kb. 20 percre!
  9. A 20 perc letelte után a félkész kalácsot vedd ki a sütőből és kend be ismét a tejes-tojásos keverékkel!
  10. Végül további 10 percig kell sütni a kalácsot, míg aranybarna nem lesz! Tűpróbával ellenőrizd, hogy jól megsült-e a tészta!

Nekünk nagyon ízlett! 🙂

Friss, omlós fonott kalács házilag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Pin It on Pinterest