Megkívántuk a kalácsot. Nem kell ehhez Húsvétnak lennie, húsvéti kalácsot az év bármelyik napján lehet sütni és enni!
Kalács recept hozzávalói
- finomliszt: 60 dkg (+ egy kevés a tészta nyújtáshoz)
- margarin: 7 dkg margarin (+ a egy kevés a tepsi kikenéséhez)
- tej: 4 dl tej (+ egy kevés a kalács tetejére)
- tojássárgája: 2 db (+ egy a kalács tetejének a bekenéséhez)
- száraz élesztő: 1 csomag (7 gramm)
- só: 1 kk
- kristálycukor: 6 kk
Kalács elkészítés
- Morzsolj a tenyered között 3 evőkanálnyi lisztet a margarinnal egy nagy és mély tálba!
- Melegíts meg a tejet kéz melegre!
- Add hozzá az élesztőt, a cukrot és a sót, a tejet, a maradék lisztet, és a tojássárgáját, majd gyúrd össze a tésztát!
- Ha összegyúrtad, hagyd a tésztát a lisztezett tálban 40 percig kelni, majd vágd fel három egyenlő részre és hengerelj mindháromból egyenként kb. 30 centi hosszú rudat!
- Helyezd őket egymás mellé, hogy az egyik végük összeérjen, nyomkodd egybe a három véget, majd fond be a kalácstésztát!
- Helyezd a fonott tésztát kivajazott tepsibe és sütés előtt keleszd még egyszer 30 percig, konyharuhával letakarva!
- Keverj el egy kevés tejet a megmaradt tojássárgájával és a sütés előtt kend be vele a kalács tetejét!
- Helyezd be a kalácsot az előmelegített sütőbe (180-200 fokon) kb. 20 percre!
- A 20 perc letelte után a félkész kalácsot vedd ki a sütőből és kend be ismét a tejes-tojásos keverékkel!
- Végül további 10 percig kell sütni a kalácsot, míg aranybarna nem lesz! Tűpróbával ellenőrizd, hogy jól megsült-e a tészta!
Nekünk nagyon ízlett! 🙂