Házi ropogós kenyér | Kenyér recept kóstolással

Házi kenyér

Emlékszel, amikor még ropogós volt a kenyér héja? Létezik még ez a fajta kenyér, mindenféle bele nem illő hozzávaló nélkül, ha magad csinálod! Nem kell hozzá elektromos kenyérsütő, meg egyéb drága hókuszpók, csak egy klasszikus sütő, amit vélhetőleg amúgy is használsz! 🙂

Kenyér recept

Hozzávalók:

  • liszt: 0,5 kg (35 dkg BL55 fehér liszt + 15 dkg másik liszt arányban)
  • víz: 3 dl
  • olaj: 2 ek
  • só: 1,5 kk (vagy ízlés szerint)
  • száraz élesztő: 1 tasak (vagy két evőkanál kovász)
  • kömény

A kenyér hozzávalóit csak össze kell gyúrni, majd 200 fokon kb. 30 percig sütni. (A pontos sütési idő sütőfüggő!) A liszt 35-15 dkg arányban legyen BL55 fehérliszt és egy másik liszt (pl. kenyérliszt, teljeskiőrlésű liszt). A sütheted Az eredmény egy tökéletes kenyér, amit aztán bármivel ízesíthetsz a saját ízlésednek megfelelően!

Vidéki életünkben sokkal nagyobb jelentősége van az időjárásnak, mert itt a hőmérséklet libabőrben is mérhető a Celsius mellett. Ez azt jelenti, hogy ritkábban megyünk vásárolni, úgy kell beosztanunk az ételt, hogy a vásárlás ne a leghidegebb időben történjen. Ha mégis valami áthúzná a számításainkat, akkor jön a B terv, vagyis a csináld magad!

Néha előfordul, hogy nem tudjuk időben megvenni a kenyeret, ilyenkor megsütjük magunknak, vagy helyette eszünk valami mást. Pl. lángost, palacsintát, pitát, stb. Aki hozzánk hasonlóan vidéken próbálja újra építeni az életét, első számú szabály: mindig legyen otthon liszt, tojás, krumpli és zsír! Akkor nem kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy nincs mit enned! 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.