Van egy csomó almánk, ezért almáspitét szerettünk volna sütni, de elromlott a konyhai mérlegünk. Kerestünk egy bögrés linzertészta receptet a neten és megcsináltuk mérleg nélkül a süteményt.
Bögrés almás pite linzertésztával recept
Hozzávalók a tésztához (kerek piteformához elég)
- finomliszt: 3 bögre, fehér (2,5 dl-es bögre)
- sütőmargarin: 20 dkg
- citrom: fél citrom leve
- porcukor: háromnegyed bögre
- tojás: 1 tojás sárgája
Almás töltelék
- alma: 4-5 db (jonatán)
- fahéj (ízlés szerint, ami nagyjából beteríti az almát)
- kristálycukor: 2 ek
- zsemlemorzsa vagy dió: amennyi beteríti az alsó tészta réteget
Bögrés almás pite elkészítés
- Keverd össze a tészta hozzávalóit! A végeredménynek egy gyúrható és gyurmázható állagú tésztának kell lennie! Ha kész, rakd be a hűtőbe kb. 20 percre!
- Pucold meg az almát és rakd egy keverőtálba! Vágd gerezdegkre, majd “kockákra”!
- Fakanállal keverd hozzá a fahéjat és a kristálycukrot!
- 20 perc után a tésztát felezd meg és egyik felét helyezd a kivajazott sütőformád aljába! Mehet rá az almás töltelék!
- Ezután nyújt ki a tésztád másik felét és helyezd a töltelék tetejére. Nem baj, ha nem pontos a “háztető”, de azért itt-ott kicsit igazítsd el!
- Szurkáld meg villával a tetejét, majd kend be vízzel!
- Végül 180 fokon, alul-felül légkeveréses sütőben kb. 25-30 percig süsd meg a süteményed! Amikor már pirosas a teteje, kiveheted a sütőből! Ha kész, hozz papírt tollat, diktáljuk a címünket! 😉