Így néz ki a Csattanó maszlag (Datura stramonium) | Szemtorna a mezőn

A csattanó maszlag egy érdekes növény. Nagyon hasonlít a mindkettőnk számára kedves Angyaltrombitához, ezért eleinte nem tudtuk, mi a különbség. Mostanra azonban eleget olvastunk róla ahhoz, hogy tudjuk, miben különbözik a két növény.

A csattanó maszlag (Datura stramonium) egyszerű, útszéli gyomnövényként szerepel a köztudatban, mégis az Interneten csupa ellentmondásos információk olvashatók róla, mint halálosan mérgező gyógynövényről.

Ez azért van, mert az olvasottak alapján a csattanó maszlagban található (mérgező!) hatóanyagok gyógyító, ugyanakkor kábító hatású szerként vannak nyilvántartva, amik nagy szerepet játszottak az emberiség történetében.

Egyes kultúrákban rituális célokra, afrodiziákumként használták, ám erősen narkotikus hatása miatt ma már a legtöbb helyen méregként említik és óva intenek a fogyasztásától, mert az kórházi kezelést és gyomormosást, legrosszabb esetben pedig akár halált eredményezhet!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .