Kék színű szibériai mézbogyó

Mézbogyó

A kék és zöld szín együtt az egyik legszebb színkombináció. A zöld a dús növényzet, a kék a folyók és tengerek színe. De maradjunk a növényeknél. Van annál szebb, mint amikor az erdőben kikandikál egy-egy szem málna, ribizli, vagy más piros bogyó a bokrok levelei közül? Képzeld el, hogy ugyanez a bokor a kertedben van!

Most pedig képzeld el, hogy a bokrokon kék színű bogyók vannak. Nem, nem áfonya! Bár az ízét az áfonyához hasonlítják, a mézbogyó (Lonicera kamtschatica) egy bokornövény, amelynek termése kék színű, formája azonban az áfonyával ellentétben hosszúkás. Ahogy mindenből, mézbogyóból is többféle van, a kereskedelemben kapható fajták közül nekünk kék mézbogyó és a kamcsatkai mézbogyó is van a kertben.

Ki evett a bogyócskáknkból?

Meglepődve olvastuk, hogy ennek a növénynek köze van a lonchoz. Nagyon szeretjük az illatos futóloncot, aminek bódító illatával egy görög halászfalu utcáit járva találkoztunk először. A naplemente fényétől sárga épületfalak között valami nagyon csalogató illat árasztotta el a környéket. Először az angyaltrombita sárga óriástölcséreihez vezetett az érzékünk, majd a fehér lonc is úgy vonzott magához, minthacsak méhecskék lennénk.

Idővel megismertük a puszpánghoz hasonlító mirtuszloncot, ami egy örökzöld bokornövény. Amolyan szegélynövény féle, de állítólag nem nő magasabbra másfél méternél. Vajszínű virágai nagyon hasonlóak a mézbogyó és a goji bogyó virágaihoz, de a termés mindegyiknél más és más. A mirtuszlonc virága kellemes, citrusos, bódító illatot áraszt, míg termése lila színű és mérgező!

A mézbogyó azonban ehető, az ízét nemrég teszteltük le. Azt mondják, ha megnő, nagyon szép dísze lesz a kertnek…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .