Kezdő vidékieknek: palántázás fóliasátor segítségével

Vidéken nagyon sokat tanul az ember. Most a palántázásról sikerült megtanultunk a legalapvetőbb dolgokat. Ha hallgatunk a rutinosakra, akkor nem tart három évig, amig elsajátítjuk a kertészkedés „alapismereteit”, de szándékosan tettünk így, mivel az ismereteink hiányosak lennénk saját hibáink nélkül. Szeretjük megismerni a természet működését is, nem csak az „előírtakat”.

Kolombusz is azért fedezte fel Amerikát, mert hajóra szállt. Mi is hajózunk a vidéki élet tengerén, amiben igazán jól lubickolunk és szeretjük mi magunk felfedezni a vidék miértjeit. A modern kertészeti információkat sokszor érezzük felszínesnek. „Végy tápoldatot, attól szép lesz a növény!” De mi az a tápoldat, miért kell a növénynek és mi történik, ha nem veszek ilyesmit? Mi ezekre a kérdésekre szeretnénk választ kapni, de inkább csak az utóbbira.

A növények az emberi befolyás nélkül is képesek élni, nincs szükségük irányításra. Ugyanakkor tudjuk, hogy a csodaszerekkel jobb eredményt lehet elérni, de abban hiszünk, hogy minden úgy jó, ahogy van, nincs szükség a mesterséges „beleavatkozásokra”. Nálunk nincs víz, de a növényeink tavasszal épp olyan zöldek, minta szomszédban. Természetes, hogy szárazság idején a növények kevésbé frissek, ez az élet rendje.

A modern igények olyan díszkerteket követelnek meg, amik gyönyörűek és szabályosak, de ezeket fent is kell tartani, amire senki sem gondol, amikor a kertjét megépítteti. Nekünk a természetesség tetszik a legjobban és a tudat, hogy mi magunk alkottuk, ami létrejött. Mi ha tehetjük, az öntözőberendezés árát inkább elutazzuk! =)

Kezdőknek egy jó tanács:

Fólia sátrat, palántázóládát bármiből csinálhatsz, ami átlátszó! Ha a napfény átjut rajta és megtartja a párát, biztos, hogy működni fog a melegház-hatás! Nap (azaz meleg és fény), illetve pára nélkül azonban hiába próbálkozol a palántázással, mert ha a növény kibújik, az semmit sem jelent. Sajnos ki fog dőlni, mielőtt megerősödhetne!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .