Levendula szárítása | Levendula felhasználása

A három illatos #levendula palántából, amit Interneten rendeltünk, mára kisebb bokrocska cseperedett. A palánta szaporítása végülis sikerült, a kísérletezgetésnek hála végül több ponton is tudtunk ültetni az illatos növényből. De eljött az újabb metszés ideje, amit tavasszal és ősszel érdemes elvégezni, legalábbis ezt írják a hozzáértők.

A levendulákat megmetszettük, amiből rengeteg felhasználható növényünk lett, amit még meg kell szárítani. A szárítást kartondobozban célszerű végezni, mert az levegőzik, ugyanakkor nem porosodik benne a növény. Mindegy, hogy lakásban, vagy a szabadban szárítod a levendulát, csak ne érje nedvesség és huzat.

A nedvességtől a levendula könnyen bepenészedhet, a huzat pedig azért nem érheti, mert szükség esetén repülni is képes a szeretett gyógynövény. Bárhol tárolod is, időközönként érdemes megmozgatni a termést, hogy ne viselkedjen úgy, mint a mulcs. A friss zöld nedvességtartalmát ugyanis a felső réteg visszaszorítja a talaj felé, ami a mulcs esetében a növényeknek jó, de esetünkben csak lassítja a száradást, ill. penészedést okoz.

A szárítással akkor végeztél, ha a levelek már könnyedén morzsolhatók, porlékonyak. Mi ekkor átrakjuk befőttes üvegbe a száraz levendulát, amiből így később kávéskanállal adagolható lesz a levendula akár teához, akár sütibe, vagy bármi másba.

Az illatosításhoz használt növényt nem kell ilyen alaposan lemorzsolni! Azt elég, ha egy az egyben egy használaton kívüli zokniba teszed, miután megszáradt. Ruhásszekrénybe, fiókba is teheted, a molyt is elűzi és a fióknak is jó illata lesz tőle!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .