Livadi vlog 6. rész: meredek utcák

A görög szigeteken a házak általában sziklás hegyoldalakban épülnek. Mi eddig csak Hydra szigetén jártunk ehhez hasonló helyen, de a képeslapokon, a katalógusokban gyakori az ilyen látkép. Az Olümposszal szemben elhelyezkedő #Livadi is egy ilyen hegyvidéki falu, ahol mesebeli szűk utcákon lehet közlekedni, ám ide nem ér el a tenger.

Az 1200 méter magasan elterülő hegyvidéki Livadi település „tetején” található egy közösségi tér, ami a kulturális és sport eseményeknek ad otthont. Itt található néhány -a falu történelmi büszkeségeit jelentő- szobor, mint pl. Giorgakis Olympios az oszmán birodalom elleni szabadságharc parancsnokának szobra.

A közösségi téren túl a falu központjába érünk, ahol görög tavernák, élelmiszerüzletek és kávézók sorakoznak egymás mellett. Aki innen feljebb merészkedik, hamarosan már a természetben találja magát, amit mi szintén nem hagytunk ki, hiszen azért jöttünk, hogy az Olümposz hegyvidékét közelebbről is megcsodálhassuk.

A bemutatott utcák nem csupán kiragadott részei a falunak! Livadi minden utcája kaptató, meredek, ezért ezt a gyönyörű falut csak jó erőnlétben lévő érdeklődőknek ajánlott meglátogatni! Egy-egy szálláshely a falu „tetején”, a központban is kivehető, de a meredek lejtőkkel akkor is számolni kell, ha valaki fel szeretné fedezni akár a falut, akár a hegyeket.

A képek között szereplő nagyon kedves néni a szieszta időben történő mászkálásunkra lett figyelmes. A déli órákban, a tűző napon fedeztük fel a meredek utcákat, ezért több néni is hozzánk szólt. Kézzel-lábbal mutogatva, de értettük egymást. Nagyon kedvesek az itt lakók. Míg otthon egy-egy hasonló helyzetben ránkszóltak, hogy – Mit keresnek itt? Itt óvva intettek a leégéstől és mindannyian beszélgetni próbáltak velünk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .