Livadi vlog 9. rész: Giorgakis Olympios szülőháza

Az oszmán birodalom elleni, sikeresen végződő görög szabadságharc 1821-tól 1831-ig tartott. Ezzel akkoriban a görögök voltak az elsők, akik függetlenné tudtak válni. A szabadságharcban nagy szerepe volt a tavaly bemutatott Hydra (vagy Idra) szigetnek is, ahol a kereskedelmi hajókat hadihajóvá alakítva tengerre szálltak a törökök ellen Andreasz Miaulisz és Konsztantinosz Kanarisz vezetésével.

A szabadságharc azonban több helyszínt is érintett. Ez a múzeum az Olümposz közeli hegyi faluban, Livadiban található és a falu hőseként emlegetett Giorgakis Olympios hadvezérnek és az általa vezetett ellenállásnak állít emléket. #GiorgakisOlympios a görög forradalom vezető figurája volt, az ő szülőháza lett múzeummá alakítva #Livadi főterén.

Giorgakis Olympios halálát egy korostorban lelte, a videóban elmeséltük, hogy hogyan. A történet emlékeztet a spártai 300-ak történetéhez. A vakmerő harcosok a végsőkig küzdöttek, míg végül 400 harcos veszett oda a végső csatában. Közülük a legkitartóbb 11 főt Olympiosszal együtt egy kolostor harangtornyába zárták. Hősi haláluk példaértékű volt minden görög számára.

A görög Függetlenség Napját a görögök máig minden évben megünneplik, Március 25-én.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .