Pásztoróra darázspók módra: kannibalizmus a kertben

Darázspók

A kertben a fürtös uborkák tengerén megjelent egy igen nagy tekintélyt parancsoló pók, megnéztem, pontosan mivel is van dolgunk. Nagyon haragszom rá, mivel két alkalommal is láttam, amint a szorgos kis méhecskét elkapja és becsomagolja. Remélem, azért ő nem mérges…

A keresőbe „sárga csíkos pók” néven kerestem rá a kis méregzsákokra, a Google azonnal ki is dobta a méltán találó elnevezést: úgy néz ki, hogy egy darázspókkal van dolgunk. Több helyen írják, hogy a darázspók az egyik legszebb hazai pókfajta, amely Magyarországon őshonos, és nevét a sárga-fekete színéről kapta, ami a darázshoz hasonlít.

Nem kell tartani a csípésétől, se a harapásától, de pontos információt nem igazán találtam erre a kérdésre. Igyekszem nem hozzányúlni, annál is inkább, mivel elvileg a keresztespókfélék családjába tartozik. Ez nekem ugyan nem sokat mond, de a keresztespóktól tudomásom szerint mindenki retteg. Lehet, hogy rosszul emlékszem, de jobb félni, mint megijedni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem vagyok rá kíváncsi! 🙂

A darázspók naponta akár 10-15 zsákmány is képes elejteni masszív pókhálójában, amelyet nedves területekre sző, talaj közeli helyekre. Hálójának áldozatai a leggyakrabban a méhek és a szöcskék.

A Wikipedia azt írja, idézem:

„Érdekesség: Ha a pók hálójába repül valami akkor a potrohon lévő sárga csíkok kifehérednek és a pók fekete fehér lesz.”

Ez nekem roppant mód tetszett, ezért fogtuk a fényképezőgépet, és hátramentünk „póknézőbe”. Gondoltuk, fogunk egy szöcskét és megnézzük, igaz-e a színváltós-pók információ. Nagy mákunk volt, mert a pók nem volt egyedül! Egy tőle sokkal kisebb, barna színű pók rohangált a hálójában föl-le, mint egy izgatott kisgyerek Karácsony napján, aki várja az ajándékát.

A darázspók párzása

Reméltem, hogy nem „pókgyerekkel” van dolgunk, mert valahol olvastam, hogy a darázspók hímje sokkal kisebb a nősténynél. Jól ítéltem meg, a kis pók a vőlegény volt. Azt is olvastam, hogy a Darázspók hímje párzás után a nőstény ivarnyílásában hagyja ivarszervének végét, így más pók nem tudja megtermékenyíteni a nőstényt. De szegények mit sem érnek ezzel a trükkel; mindössze tíz másodpercük van megtermékenyíteni a nőstényt. Ezen idő múltán a nőstény felfalja udvarlóját.

Ami a hím darázspókot illeti, a természet elég gonosz tréfát űz vele, de még nincs vége! A hím darázspóknak két párzásra alkalmas szerve van, ami esetükben azt jelenti, mindössze kétszer párosodhatnak egész életükben. Vagyis ha mindkétszer megússzák a tíz másodperces numerát kannibalizmus nélkül, párzószerv nélkül maradnak. Szegény darázspók fiúk, jól elbánt veletek az élet…

A mi pókunk egy nőstény volt, aki büszkén kérette magát hálójának közepén, miközben udvarlója a szó szoros értelmében „körülrajongta” őt. Néhány percen belül három udvarlót néztem végig, ahogyan behálózza őket a nőstény, méghozzá szó szerint. Egymás után mindháromnak engedett kicsit, majd hirtelen elkapta a frakkjukat, és becsomagolta őket.

Három pasi mindössze néhány perc alatt, nem semmi… Talán a „skalpok” még most is ott lógnak a hálóban. Vajon melyik hímtagja dugaszolta el végül a többiek útját?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .