Zöld emberkék a krumpliföldön

Óriási zöld hernyó

Tegnap előtt épp a krumplit ellenőriztük és gyomláltuk, amikor megpillantottam egy furcsa ágat a növényen. Szeretem, ahogyan az őszi napfény átszűrődik a növények levelei között, szeretem ezt a fajta nyugtató fényt. De olyan fura volt az az ág, meg a levelei is olyan nem is tudom… nem stimmeltek. Közelebb léptem, és nem hittem a szememnek!!!

Egy óriási, de még egyszer mondom, óriási!!! neon zöld hernyó volt az a furcsa ág, aminek több, mint tíz centiméteres termete igencsak meglepett, hiszen budapestiként az ember azt gondolja, a legnagyobb alig 1 centi széles hernyó max. 5 centis, ennél nagyobb hernyó csak a Marson van, de legalábbis egy másik kontinensen. Úgy tűnik, ez nem így van!

El nem tudom mondani, hogy megijesztett ez a kis „zöldség”, elsőre a termete miatt olyan természetfeletti látvány volt, hogy nem hittem el, amit látok. Olyan volt, mintha hallucinálnék, vagy be lennék rúgva, egyszerűen nem hittem a szememnek. Még az ufók is megfordultak a fejemben, ami elég vicces, …de ha egyszer megijedtem, na!

A fura kis lény a krumpli levelét zabálta. Reméltük, hogy nem emberevő, mivel apró farka volt, mint a csörgőkígyónak, de azt is reméltük, hogy a krumplibogarakat viszont nem veti meg! Állítólag „lopósnak” is hívják őket, mert lepkekorukban méhek kaptáraiból lopják a mézet.

Megnéztük a világhálón, mi ez a kis zöld szörnyecske, ahol megtudtuk, hogy az illető a Halálfejes szender (Acherontia atropos) vagy Halálfejes lepke hernyója, aki ijesztő külseje ellenére teljesen ártalmatlan. A buzogányhoz hasonlító, apró, sárga farka az ellenség elriasztására szolgál. Ha a hernyót megérintik, kattogó hangot ad ki. Lásd a videót:

Végül is túléltük a támadást a Marsról, és a kicsi „zöld emberkék” úgy néz ki, nem emberevők, szóval ha valaki találkozik velük, ne hívja egyből a katasztrófavédelmet, mert a Halálfejes szender nem az űrből jött! A becsületes neve se tévesszen meg senkit, mert a „halálfejes” előnevet arról a szárnyait díszítő halálfejhez hasonló mintáról kapta, amivel lepke korában ijesztgeti ellenségeit.

A Halálfejes szender egy ritka és védett faj, aminek eszmei értéke: 10.000 Ft.
A hernyóból kifejlődő lepke állítólag Európa legnagyobb testű pillangója! A lepkének van külön Wikipédia oldala, ahol további infókat lehet megtudni róla.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .