Amikor kísérettel mész naplementét nézni

Vannak egyszerűen csak szép dolgok az életben. Mindenféle szépítés, retusálás és csillámpóni nélkül. Ehhez elég csak kimozdulni a négy fal közül és élvezni a természetet…

A belvárosban a lehető legtöbb dologtól óvod a kedvencedet. Ennek érdekében pórázon viszed őt sétálni, nehogy elüsse egy autó. Ha a kutya a járdán marad, akkor is vannak akadályok: télen a sózott járdától, nyáron a forró aszfalttól kell óvnod őt. A sétából hazaérve a legnagyobb tápértékű eledelt adod neki és nap végén a legpuhább fekhelyen hajtja álomra a fejét.

Ezzel szemben vidéken egy macskának gyakran nincs otthona, mert a természetben él. Sem a fekhelye nincs bársonyból és macskatápot sem kap: maga szerzi meg az élelmét, ami 100% húsból áll. Télen kemény napok várnak rá, hiszen nem várja őt fűtött lakás, de mindig van hová behúzódnia.

Keményen hangzik a vidéki macskaélet, de ne felejtsük el, hogy cserébe úgy él szabadon a cica, ahogy egy tigris az esőerdőkben. Legalábbis addig, amíg lesznek még esőerdők. Mert minél több olyan terméket igénylünk, ami eltér az ember és az állat alapszükségletétől, annál jobban zsugorodik az a terület, amit természetnek nevezünk.

A szabadon élő cicák köszönik szépen, jól érzik magukat a természetben. A lakott területek azonban magukba foglalják a kiépítettséget és az autókat. Vagyis a cicák számára az egyetlen valós veszélyt az ember jelenti. Minden egyéb természetben megtalálható ellensége a természetes körforgás, a tápláléklánc része még akkor is, ha ez sokszor szomorú érzés számunkra.

Mi szerencsére olyan helyen élünk, amitől távol vannak a forgalmas autó utak. A fenti videóban látható kiscica a szabad akaratából, póráz nélkül kísért minket el az esti sétánkra, de máskor is történt már ilyen:

Egy régebben látott dokumentumfilm szerint a macska az egyetlen olyan állat, ami a világ minden pontján jelen van. A leghidegebb éghajlatoktól a legmelegebbig. Vagyis végtelenül alkalmazkodóképes, ha hagyjuk hogy úgy éljen, ahogy a természet akarja.

Ha egy koala, vagy egy orángután élőhelyéért aggódunk, akkor a szabadon élő cicákról miért gondoljuk, hogy rossz neki, a természetes élőhelyén élni, barátságban az emberrel?!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .