Az otthoni munka hátrányai és egészségügyi kockázatai

Otthoni munka hátránya

Órákon keresztül, éjszakába nyúlóan a számítógép előtt ülni hosszútávon biztos, hogy valamilyen fájdalommal jár! Akár játék miatt ülsz sokat a gépnél, akár munka miatt, nem árt ha tisztában vagy az otthoni munka hátrányaival!

Az otthoni munka egyik hátránya, hogy több áramfogyasztással, több fűtéssel jár, ami megnöveli a költségeidet. A kényelem, – ami egyébként messze nem olyan kényelem, mint ahogy a marketing kommunikálja, – a kilók számának észrevétlen növekedésével és ennek következményeképpen, vagy ettől függetlenül egészségügyi problémákkal járhat.

Nagyon sok cikk születik arról, hogy az ülőmunka ártalmas, de a szív és érrendszeri betegségeken túl számos további probléma merülhet fel az ülőmunkától. Miért nem ír senki pl. a derék, hát és nyaki fájdalmakról? Az aranyérről, a trombózisról? Vagy a legtöbbünket gyötrő csuklófájdalomról és a szemproblémákról?

Az ülőmunkát végzőknek a törvény óránként 10 perc szünetet ír elő, emellett ma már nevet is adtak az ún. számítógépes-látás szindrómának, amit állítólag a képernyő kék fénye okoz. A kék fény szűrésére már kapható egy speciális szemüveg, ami munkavédelmi eszköznek minősül. Ez az oldal a 50/1999. (XI. 3.) EüM rendeletre hivatkozva arról tájékoztat, hogy a munkavégzők ingyen kaphatnak ilyen szemüveget a munkáltatójuktól.

Az otthoni munka komfortos otthoni környezetet igényel, amihez nem elég sem a pincéből felhozott dohányzóasztal, sem a hokedli! Min. irodai forgószékre van szükség, de néhány óra munka után még az sem garantálja a helyes testtartást, hiszen nem ülhetünk egész nap egy helyben, természetes hogy fészkelődünk, vagy pozíciót változtatunk.

Akár dolgozol a számítógép előtt, akár játszol, érdemes komolyan venni a tüneteket, mert a komolyabb problémák is olyan tünetekkel kezdődnek, aminek általában nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget. Ezek a problémák egész fiatalon is érinthetnek. Mivel nem biztos, hogy mindent vissza lehet csinálni, ezért célszerűbb a megelőzés!

Te használsz valamilyen munkavédelmi eszközt, kiegészítőt, vagy gyógyászati segédeszközt a számítógépes játék és/vagy munkád során? Várjuk a kommenteket! Előzzük meg a problémákat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .