Madáretető típusok: különbségek egyik-másik madáretető között

Madáretető típusok: cinkegombóc

Aki életében először gondol madáretető vásárlásra a rengeteg típus között könnyen el tud veszni. Mivel madárról van szó, elsősorban célszerű a természetes anyagokat keresni, de az újrahasznosított anyagokból is nagyon aranyos madáretetők készülnek.

A madáretető célja elsősorban nem a saját magunk szórakoztatása, hanem a madárkák táplálkozásának segítése. Erre főleg télen van szükség, amikor kevesebb a táplálék. Nem szabad bedőlni a cuki design mögé bújt termékeknek, mert előfordulhat, hogy az esztétika a funkció rovására megy. Nade milyen madáretető típusok léteznek? Merthogy sokféle etető van, a világ legegyszerűbb madáretetőjétől az egyedi méregdrága megoldásokig. Lássuk, mik ezek!

Klasszikus madáretető

A hagyományos madáretető egy egyszerű házikó formájú, fából készült madáretető. Fedett, hogy a bele helyezett madáreleséget ne érhesse csapadék és hogy a teteje alá érkező madárkák se ázzanak meg amíg csipegetnek. Ez egy kis parkoló, ahol megpihenhetnek a madárkák, miközben bekapnak néhány falatot.

Önetető madáretető

Az „önetetés” azt jelenti, hogy az etetőbe jó nagy adag eleséget lehet előre elhelyezni, nem kell naponta megtölteni újabb magokkal, mint a klasszikus madáretetőt. Mivel nem hagyományos madáretetőről beszélünk, ezért az önetetők praktikus okokból gyakran műanyagból készülnek, amibe jó nagy adag élelem pakolható. A „magtartály” alján apró réseken keresztül potyog ki az eleség egy az önetető madáretető aljára rögzített tálcára. Innen esznek a madárkák. Az önetető madáretető már nem minden esetben fedett, itt a cél inkább az etetés, mintsem a pihenés és az időzés. Ezeken az etetőkön gyakran apró leszálló pálcikák vannak elhelyezve, de önetető madáretetőből is számtalan verzió létezik.

Na és az ablaketető madáretetőről hallottál már?

Madáretető készítés házilag

Akár újrahasznosított anyagokból is lehet madáretetőt készíteni. Ha segítő kezet szeretnél nyújtani a télen élelem nélkül maradó madaraknak, PET palackból pl. önetetőt is készíthetsz! A gyümölcslé dobozából, PET palackokból, kopott, nem használt fazekakból is csodákat lehet alkotni!

A fenti madáretetőt a Magyar Madártani és Természetvédő Egyesületnél lehet kapni, ha pedig házilag szeretnél madáretetőt készíteni, mi ebben a videóban szereplő megoldást ajánljuk!

Kíváncsian várjuk, hogy a madáretető típusok közül te melyik mellett döntöttél, hiszen a leírtakon túl még számos más verzió létezik. Írd meg nekünk kommentben, nálad melyik vált be és miért!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .