Bepoloskázták az országot (Poloska a kertben)

Poloska

A kert tele van a zöld vándorpoloskával (Nezara viridula). Valószínűleg azért szaporodtak el, mert a táplálékukként szolgáló levéltetűnek kedvező volt az idei nyár, így nagyon sok volt belőlük. …és hová vándorol a vándorpoloska (más néven mezei poloska)? Nyilván oda, ahová minden élőlény menne a helyében: ahol sok az ennivaló! A vándorpoloska nem keverendő össze a rettegett ágyi poloskával! A zöld poloska növényi nedvekkel táplálkozik.

Igen ám, de egyes ennivalókon osztoznunk kell, mert bizony a vándorpoloska étlapján tucatnyi zöldség szerepel; ezért nevezzük „kártevőnek” őket. A számára is táplálékot jelentő paprika, paradicsom, kukorica, szőlő, stb. növényeink tehát veszélyben vannak, amennyiben a rovar elszaporodik a kertekben. Ez történt az idén.

Poloska lárvák a zöld paradicsomon.

A kis rohadékok nem válogatnak, az éretlen termésen is épp olyan jól eléldegélnek, mint az érett paradicsomon, vagy más zöldségeken. Sajnos idén több kerületben, a belvárosi lakásokban is találkozhattunk velük, mint a harlekinkaticával és pár éve az árvaszúnyoggal.

A piros paradicsomon is ott vannak.

Sajnos a paprikát sem kímélik. Amikor a nyár folyamán először láttuk meg őket a magról nőtt kápia paprikán, azt hittük, hogy a paprikának annyi. Az ugyanis elkezdett megfeketedni. Szerencsére hamar kiderült, hogy a kápia paprika sok más zöldséghez hasonlóan (pl. tök) úgy érik be, hogy teljesen besötétedik, mielőtt végleges színét felvenné.

Egészséges kápia paprika. Rajta a poloska lárvákkal.

A „büdös bogárként” is gyakran emlegetett rovar mindenen megtalálható ami a kertben van. Az alábbi műalkotást egy gyomnövényen találtam. Ez a „gyöngysor” a zöld bogár tojása. Ha ilyet látsz, az interneten mindenütt invázióval riogatnak és azt tanácsolják, hogy pusztítsd el a tojásokat.

A poloska mama az alig két centis levélke szinte teljes egészét kihasználta.

A poloskának a védekezéskor használt illatanyagának köszönhetően (pont mint a harlekinkaticának) nincsen természetes ellensége, ezért könnyen túlszaporodhat a kertben és mindent tönkretehet. Valahol azt olvastuk, hogy a zöld vándorpoloska megeszi a zöld levéltetűt. Meg tudja ezt valaki erősíteni?

Én el tudom képzelni, hisz tavasszal még a gyümölcsfákon megtelepedő levéltetvekkel küzdöttünk. Lehetséges, hogy a növényi nedvek mellett a poloska a levéltetűt is megeszi? Az megmagyarázná, miért nem irtják. Nekünk pedig csak a levéltetű inváziót kéne megszüntetnünk; ami mind a harlekinkatica, mind pedig a poloska invázió kérdést megoldaná…

Neked idén vannak poloskák a kertedben? Esetleg van valami bevált módszered a poloska ellen? Kérjük, írd meg nekünk te is a tapasztalataidat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .