Borsófőzelék saját borsóból, a kertből

Zöldborsó

Ha van valami, amit érdemes ültetni, az a fürtös uborka és a zöldborsó. A zöldborsó kezdőknek kifejezetten ajánlott, mert ezzel könnyű elérni az első sikereket.

A zöldborsó öntözése elengedhetetlen! A szőlőbe ültetett zöldborsót nem locsoltuk és meg is lett az eredménye. Az a borsó nem hozzott termést és nagyon gyenge maradt a növény. Elszáradt, mielőtt termett volna.
Bezzeg a másik első adag borsónk szépen felcseperedett és ilyen szép termést hozott. Borsófőzeléket csináltunk belőle és egy kicsit olyan íze volt a borsónak, mint a kukoricának. Én még sosem ettem ilyen finom, friss és zsenge zöldborsót, egészen más volt így, frissen, mint a fagyasztott és konzerv társai!

Az Interneten olvasottak szerint a zöldborsó elősegíti a csontok és az izmok megerősítését, amit magas kalcium és magnézium tartalmának köszönhetünk. Ugyanakkor vérnyomásra és emésztésre is jótékony hatással van, ez pedig vas tartalmának köszönhető. Egyszerűsítsük le ezt az információt a saját nyelvünkre: zöldséget enni jó, főleg ha a kis zöld bogyók a te teremtményeid!

Az első borsószériánk tehát nagyon finom volt, jól sikerült. Először karókat helyeztünk ki a földbe és madzagot feszítettünk ki közöttük, hogy fel tudjon rá kapaszkodni a – kifejlett állapotában kb. térdig érő – növény. Szerette a madzagot, de hallottunk egy olyan praktikát, hogy felkötés nélkül is elég a borsót nevelgetni, csak hajtogatni kell őket egyik oldalról a másikra.

A következő adag borsót ugyanabban az évben madzag nélkül hagytuk és eléggé elhanyagoltuk, de gyanúsan nem szeret ő a szőlőbe lenni, nem érezte ott jól magát. Mondjuk ha nem kap elég vizet, sehol nem érzi jól magát… Mi viszont jól éreztük magunkat, amikor a borsót pucoltuk:

Borsópucolós meditálás

Idén ismét gatyamadzag nélkül növögetett őborsósága, most a kerítés mellé ültettük őket, így a kerítés minden kisborsót hozzásegített a felkapaszkodáshoz. Idén is sikerült a borsó, már le is szedtük a termését és ettünk belőle zöldborsófőzeléket! =)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .