Élet zártkert övezetben

Mi az a zártkert övezet?

Negyed éve lakunk zártkerti övezetben. Ez azt jelenti, hogy a hely, ahol élünk, külterületen helyezkedik el. Olyan külterületen, ahol többnyire földművelés folyik. Itt nem sűrűn laknak emberek, tehát nincsenek közművek. Vagyis nincs gázszolgáltatás, se víz- és csatornahálózat.

A gázt kiváltja a fatüzelés, valamint az elektromos áram – ez ugyanis itt is van. Vizet azonban kútból nyerünk, amennyiben az ember furat magának egyet. Sajnos nekünk ilyen nincs. Ami meglepő lehet, hogy Internet a kezdeti nehézségek ellenére létezik itt, még választani is lehet.

A zártkert övezetben lévő épületek gazdasági épületek, amelyek a földművesek hasznát szolgálják. Ezek általában nem lakóépületek, hanem a telek 3%-át elfoglaló tároló helyiségek, melyek használatához nincs szükség közművekre, se szemétszállításra.

A „zártkert” kifejezés hivatalosan már nem létezik. Az egykor zártkertnek minősített területek szőlők, pincék, gyümölcsösök, ill. olyan épületek, amelyeket gazdasági, vagy pihenő célra használnak. Ezek az adott településhez tartoznak, azonban külterületként kezelik őket.

Számlák és fizetnivalók

Zártkert övezetben telekadót kell fizetni, de nincs kötelező kéményellenérzés, se óra leolvasások, mert nincs se órád, se kéményed. Csak azért a szolgáltatásért kell fizetned, amit igénybe veszel, ami bevezetésre került az épületedbe/telkedre. Esetünkben az áramszolgáltatást és az Internetet kell fizetnünk, ill. ha lenne kút fúratva a kertünkben, elvileg azután is kell fizetni valamit.

A különbség a városi lakóingatlanokkal szemben elsősorban a kert, amiben termelni tudsz magadnak. …és ez az , amit sokan nem tudnak: termelés alatt nem csak a zöldség-gyümölcs értendő! Magadnak termelhetsz fát, vagyis tüzifát, ezzel kiváltva a fűtésszámlát, ill. gyűjthetsz még esővizet magadnak, amivel főzni nem, de a növényeidet öntözni, és fürdeni, mosni mosogatni tudsz.

Az egyetlen fennálló probléma az ivóvíz, ezt nem tudod magad előállítani, hacsak nem tisztítod spéci szűrőkkel az esővizet. Az áramot sem tudod magad előállítani, még a hangzatos és szimpatikus napkollektorokkal sem, mert valszeg neked sincs rá pénzed. Az ugyanis többmilliós tétel…

Vagyis két orvosolandó probléma maradt: az ivóvíz és az elektromos áram. Az ivóvíz kis tételben hordható a közkutakról, vagy egyszerűen házhoz szállíttatod az ásványvizet. Az áram alól nincs kibúvó, hacsak nem teheted meg mégis, hogy a napenergiát hasznosítod valamilyen úton-módon.

Vagyis óriásit spórolhatsz, ha kertes házban laksz, ehhez tulajdonképpen nem is kell, hogy zártkertben légy, hisz a fenti módon spórolni kertes lakóházban lakva is tudsz!

Zártkertből lakóingatlan

Ahhoz, hogy egy zártkert övezetben elhelyezkedő telek lakóépületté, vagyis építési telekké válhasson, az önkormányzatnak belterületi ingatlanná kell minősítenie a telket. Az ilyesmi természetesen nem egy telket jelent, hiszen ilyen minősítésnél közművesítésre kerül sor az adott területen, amit nyilvánvalóan nem egyetlen telek miatt építenek ki.

A közművesítéssel megteremtik a lehetőséget a környék lakóinak, hogy igénybe vehessenek olyan lakhatáshoz szükséges, de még hiányzó szolgáltatásokat, mint pl. a gázszolgáltatás, és ivóvíz ellátás, szennyvíz elvezetés, szemétszállítás, stb. Ezeket az újdonságokat persze nem kötelező igénybe venni…

Az egyik legújabb törvény értelmében a zártkert tulajdonosok 2016. december 31-ig ingyenesen kérhetik az „ingatlanjuk” átminősítését művelés alól kivett területre, ezzel holtig tartó haszonélvezetre szert téve. Az átminősítési kérelmet a végrehajtási rendelet megjelenésének napján az illetékes földhivatalnál lehet beadni.

A rendelet 2015. november 30-án hatályba lépett!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .