Fametszés univerzális ágvágóval: meggyfa ritkítás

A laikus embernek fogalma sincs arról, hogy egy fát metszeni kell, hiszen a fák csakúgy vannak. Maguktól. Télen kopaszok, nyáron dús hajukba tép a szél, de minden magától történik. Csakhogy az ember saját telkeinek határaiban kerítést emelt, így a fák a birtokaiba kerültek. Innentől kezdve a saját termés bőségéről és az útba lévő faágakról gondoskodnunk kell.

Ahhoz, hogy a gyümölcsfákon egészsges és bő termésünk legyen, saját fáinkat metszeni kell. Ha a természetre bízzuk a növekedést, a fák „elkanászodnak”. A túlságosan bő termés lehúzza az ágakat. Almák esetében ezek a faágak akár le is törhetnek. Ha túl sűrű lombja van egy fának, a kártevők luxusszállodaként használják a leveleiket, amitől a fák megbetegszenek, a termés tönkremegy.

Persze a természet mindent megold. Évről évre minden helyreáll és lecserélődik, de sajnos ez egy nagyon hosszú folyamat, amit mi emberek nem tudunk kivárni egy-egy almáért, vagy körtéért. Ezért van az, hogy a fákat permetezik, metszegetik és különböző más módszerek segítségével ápolják őket.

Mi nem permetezünk, csak legfeljebb ecetes vízzel, illetve metsszük a fákat. Az olyan ágakat, amik útba vannak, le kell vágni így is, úgy is. A tetőre növő faágak megrövidíthetik a tető élettartamát, ha hosszútávon karcolják a tetőburkolatot, de a nem kívánatos faágak a kerti közlekedésben is akadályt képeznek. Ilyenkor az ágvágó nagyon hasznos eszköz!

Egy tisztességes #fametszés után a következő évi metszéskor az ágvágóval kiváltható a létra teljes használata, sőt! Az univerzális ágvágó fűrésszé és gyümölcsszedővé is átalakítható! =)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .