Fílgúdék kotyvasztanak: levendulás palacsintatészta

Palacsinták a tálon

Ha szereted a levendula ízét fagyiban, sütiben, vagy bármi másban, akkor a levendulás palacsintatészta különösen ízleni fog! Ha jól eltalálod a mennyiséget határozottan finom lesz a palacsintatészta!

A palacsintatésztához van egy jól bevált másik receptünk, amiben tojás és tej is van, de ez a spórolós verzió. Víz, liszt, fahéj. Az alábbi videóban a szavakkal is spóroltunk, mert az olaj kimaradt a felsorolásból, de a lista az olajjal együtt helyes.

A készítés közben jött az ötlet, hogy kipróbálhatnánk a levendulát, mint ízesítést a tésztába. Klasszikusan a palacsinta tésztájába almát, kakaót szoktak rakni, mi most kipróbáltuk a levendulát. Saját tapasztalataink szerint a levendula gyümölcslevekben édesítőként viselkedik, mintha megcukroznád a gyümölcslevet, így a palacsintatészta is nem csak ízesíthető, de édesíthető is vele. De vigyázat! A levendulából nagyon kevés kell, hogy ízt adjon az ételnek!

Levendulás palacsintatészta vs levendulás töltelék

Mivel ebből a tésztából hiányzik a tojás és a tej, így egy kicsit „fullasztóbb” állaga van, ezért célszerű bőséges töltelékkel számolni. Olyannal, ami jól csúszik: puding, gyümölcsök, lekvár, stb. Persze a levendulát hagyományos palacsintatésztába is lehet használni, de mi most két különböző trükköt szerettünk volna bemutatni: a spórolós tésztát, valamint a levendulát, mint ízesítőt.

A levendula ízéhez passzoló töltelék lehet pl. a reszelt alma. A reszelt alma szintén imádja, ha levendulával kényezteted! A legtöbb gyümölcs így van ezzel, szóval csak bátran próbálkozz, ha vissza tudod fogni a levendula mennyiségét! A vaníliakrém, a kókuszkrém is kíváló kiegészítői a levendula ízének, ezért mi elsősorban ezeket a krémeket ajánljuk a levendulás palacsintába!

Ha a levendula ízét életedben először a levendulás palacsintatésztában kóstoltad meg és ízlett, akkor kóstolj meg más levendulás termékeket is! A levendulát használhatod teába, süteménybe, kávéba, rizskörethez és még sorolhatnánk… Ne hagyd figyelmen kívül a levendula számtalan más felhasználási lehetőségét sem! Ha megismerted a levendula fajtákat, válassz egy neked tetszőt, telepítsd a kertedbe és dugványozással sokszorozd meg, hogy végtelen hasznát vehesd ennek az illatos és esztétikus növénynek!

A levendulával mindig csinnyán bánj, mert ha sokat használsz belőle, akkor keserű! Kezdőknek szigorúan csak cukor, vagy méz mellett ajánlott a használata, mert ki kell tapasztalni a menyiséget!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .