Föld alatti esővízgyűjtő használata: önműködő ciszterna

Önműködő ciszterna

Az olyan lakóhelyeken, ahol nincs vezetékes víz, fúrt kút, vagy föld alatti esővízgyűjtő, másnéven egy önműködő ciszterna biztosítja a vizet a mosáshoz, mosakodáshoz és a locsoláshoz.

Hegyvidéken a kútfúrás nem-, vagy csak nagyon drágán kivitelezhető. Ez azért van, mert a talaj ezeken a helyeken sziklás, amivel nem minden kútfúró tud megbirkózni. Ahol csak az öntözés miatt van szükség a vízre, ott föld feletti esővízgyűjtő tartályokkal is pótolható a kútfúrás, ahol azonban életvitelszerűen laknak emberek, ott nagyobb mennyiségű vízre van szükség, ezért föld alatti ú.n. ciszternában gyűjtik az esővizet.

Az esővízgyűjtés az ereszcsatorna segítségével történik, a háztetőről a csatornába érkező vizet vezetjük el a föld feletti, vagy föld alatti víztárolókba. De amit összegyűjtünk használni is szeretnénk, ezért a következő kérdés, hogy hogyan lehet kicsalogatni az esővízgyűjtő tartályból a vizet?

Önműködő ciszterna csap

A ciszterna egy föld alatti medence, amiben annyi víz fér el, ami az ivóvizet leszámítva ellátja a teljes háztartást vízzel. Az esővíz háztartási használatára különböző szivattyúk, házi vízművek és szűrőberendezések kaphatók. A szivattyú felpumpálja a vizet egy tartályba, a házi vízmű pedig az épület vízhálózatára csatlakoztatva szétosztja a felszippantott vizet a megfelelő helyiségbe.

Nálunk nincs szivattyú a házban. Az esővíztároló megemelve helyezkedik el részben a földfelszín felett, mondjuk úgy, hogy a terasz alatt beépítve. „Túlfolyója” egy 10 cm átmérőjű cső, ami egy vashordóba vezeti a vizet, ha a medence megtelik. A csőben egy slag van elhelyezve, amiből magától jön a víz, így nyomás és szivattyú nélkül hozzáférünk az esővízhez, amit vödrökbe szoktunk csapolni és behordani a házba. A csap (slag) elzárása egy filctoll kupakjával történik, ami éppen akkora, amekkora szükséges.

Amikor egy bizonyos mennyiség alatt van a vízkészlet, a tömlő elapad és szivattyúzni kell a vizet a medencéből. Erre mi egy minden háztartásban lévő elektromos fúrógépre szerelhető mini szivattyút használunk:

Erre a macerára csak akkor van szükség, amikor fogyóban van az esővíz. Amint újra megtölti az eső a ciszternát, a slag ismét csapként működik.

Idővel a gépiesítés jócskán meg fogja könnyíteni a víz bejutását a házba, de egyelőre azt sem árt tudni, hogy megfelelő méretű ciszterna mindenféle varázsgépezet nélkül is biztosítja a vizet a háztartás számára. Az ivóvízet ettől függetlenül célszerű kezelni, az ásványvíz vásárlás mellett létezik az ú.n. lajtoskocsi megoldás is, ami ugyan méregdrága szolgáltatás, de létezik!

Nagyon sok olyan hely van a világon, (pl. az Asini Acropolis) ahol kutat fúrni lehetetlen, ezeken a helyeken alternatív megoldásként a lehulló csapadékot gyűjtik. Az esővíz tárolás már az ókorban is bevált módszer volt, ami a mai kor technikájával párosítva minden háztartás igényének megfelelő vízhasználatot eredményez.

Ha tudtunk újat mondani, annak nagyon örülünk. Kérjük visszajelzéseddel tetézd egy kicsit te is az örömünket és nyomj egy lájkot a cikkre, vagy a videókra attól függően, hogy melyik tetszett! Köszönjük!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .