Fűszerek a kertben és a tányéron

Soha nem szabad alulértékelni a fűszereket, mert sokszor húzza ki az embert a szószból! Akár legénylakásról van szó, akár nehéz anyagi körülményekről, esetleg az olyan monoton hétköznapokról, amikor az embernek semmi kedve sorban állni az élemiszerboltban, néhány fűszerrel valósággal varázsolni lehet!

A virágpor színű curry

A curry egy kurkuma alapú, élénk sárga színű fűszerkeverék. Mi főleg rizs színesítésére, pörköltfélékhez, és/vagy tejfölbe keverve fogyasztjuk. Nagyon erős íze van, ezért kevés is elég belőle ahhoz, hogy megízesítse az ételt. Az indiai konyhára jellemző kurkuma fűszert egy nagyon szép virágot hozó növénynek a gyökeréből nyerik ki. A gyömbérhez hasonló gyökeret megszárítják és porrá őrölve kerül a boltokba. Érdemes ültetni belőle a kertedben, mert nagyon szép virága van és a fűszer íze is páratlan!

Ánizs ízű sárkánynövény

A tárkony ízét sokan hasonlítják az ánízshoz. Sült húsok ízesítéséhez, salátákba és zsíroskenyérhez szoktuk fogyasztani frissen, a kertből. A bokros növény nagyon hasonlít a levendulára és a rozmaringra. A boltokban szárított, morzsolt formában kapható, de a friss tárkony ecetben is tartósítható. Állítólag régen állatok harapását, elsősorban kígyómarást gyógyítottak vele, ezért régiesen sárkánynövénynek is hívják. Szó mi szó, ha a levelét rágcsálod, kissé elzsibbasztja a nyelved! Erdélyben igen kedvelt fűszer, elsősorban levesek ízésetésére használják, de te arra használhatod, amihez csak akarod!

Az olaszok és a görögök ízalapja

Az oregánó az olasz pizzák és a görög sültek fűszerezésének alapja. A mediterrán konyhában a paradicsom ízével jól harmonizáló oregánó fűszert erőszeretettel használják a húsokhoz és a salátákhoz is. Az oregánót mi a gyros fűszerkeverék részeként szoktuk fogyasztani, de tükörtojásra, vagy sózott hagymára szórva is nagyon finom.

Harmatgyenge hagymaíz

A metélőhagymában az a jó, hogy harmatgyenge és nem okoz gyomorégést mint a fokhagyma. A metélőhagyma (vagy snidling) mindenhez finom és nagyon szép dísze a kertnek! Olyan, mint a terülj terülj asztalkám, állandóan újra terem és szaporodik, a magját elültetve te is jócskán megsokszorozhatod a darabszámát a kertedben! A bolti szendvicskrémek ízesítésének egyik alap fűszere, de szendvicsekhez, főtt ételek mellé és salátákba is egyaránt finom!

Kapor: a fokhagyma vetélytársa

A joghurtok és a szendvicskrémek, saláták és salátaszószok ízesítésére használják, a krumplifőzeléket is ezzel ízesítik. Olykor a sült krumplit szoktuk alaposan megszórni vele, de a kovászos uborka készítéséhez is ezt használják. A kapros-joghurtos salátaöntetben intenzíven érezhető az íze, de aki szereti, valószínűleg a kapros-túrós lepény sem idegen számára. Baktériumölő hatása állítólag vetekszik a fokhagymáéval. Frissen érdemes fogyasztani, mert jótékony hatása szárítva kevésbé ér célba.

A fűszerek akkor is csodákra képesek, ha nem tudsz főzni! Mi sem jobb bizonyíték erre a magyar konyha, ahol a legtöbb étel alapja a pirospaprika és a hagyma. Ha ezek vannak otthon, meg liszt, vagy egy kis köretnek való, akkor éhezni már biztosan nem fogsz!

 

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.