Fűszerek a kertben és a tányéron

Soha nem szabad alulértékelni a fűszereket, mert sokszor húzza ki az embert a szószból! Akár legénylakásról van szó, akár nehéz anyagi körülményekről, esetleg az olyan monoton hétköznapokról, amikor az embernek semmi kedve sorban állni az élemiszerboltban, néhány fűszerrel valósággal varázsolni lehet!

A virágpor színű curry

A curry egy kurkuma alapú, élénk sárga színű fűszerkeverék. Mi főleg rizs színesítésére, pörköltfélékhez, és/vagy tejfölbe keverve fogyasztjuk. Nagyon erős íze van, ezért kevés is elég belőle ahhoz, hogy megízesítse az ételt. Az indiai konyhára jellemző kurkuma fűszert egy nagyon szép virágot hozó növénynek a gyökeréből nyerik ki. A gyömbérhez hasonló gyökeret megszárítják és porrá őrölve kerül a boltokba. Érdemes ültetni belőle a kertedben, mert nagyon szép virága van és a fűszer íze is páratlan!

Ánizs ízű sárkánynövény

A tárkony ízét sokan hasonlítják az ánízshoz. Sült húsok ízesítéséhez, salátákba és zsíroskenyérhez szoktuk fogyasztani frissen, a kertből. A bokros növény nagyon hasonlít a levendulára és a rozmaringra. A boltokban szárított, morzsolt formában kapható, de a friss tárkony ecetben is tartósítható. Állítólag régen állatok harapását, elsősorban kígyómarást gyógyítottak vele, ezért régiesen sárkánynövénynek is hívják. Szó mi szó, ha a levelét rágcsálod, kissé elzsibbasztja a nyelved! Erdélyben igen kedvelt fűszer, elsősorban levesek ízésetésére használják, de te arra használhatod, amihez csak akarod!

Az olaszok és a görögök ízalapja

Az oregánó az olasz pizzák és a görög sültek fűszerezésének alapja. A mediterrán konyhában a paradicsom ízével jól harmonizáló oregánó fűszert erőszeretettel használják a húsokhoz és a salátákhoz is. Az oregánót mi a gyros fűszerkeverék részeként szoktuk fogyasztani, de tükörtojásra, vagy sózott hagymára szórva is nagyon finom.

Harmatgyenge hagymaíz

A metélőhagymában az a jó, hogy harmatgyenge és nem okoz gyomorégést mint a fokhagyma. A metélőhagyma (vagy snidling) mindenhez finom és nagyon szép dísze a kertnek! Olyan, mint a terülj terülj asztalkám, állandóan újra terem és szaporodik, a magját elültetve te is jócskán megsokszorozhatod a darabszámát a kertedben! A bolti szendvicskrémek ízesítésének egyik alap fűszere, de szendvicsekhez, főtt ételek mellé és salátákba is egyaránt finom!

Kapor: a fokhagyma vetélytársa

A joghurtok és a szendvicskrémek, saláták és salátaszószok ízesítésére használják, a krumplifőzeléket is ezzel ízesítik. Olykor a sült krumplit szoktuk alaposan megszórni vele, de a kovászos uborka készítéséhez is ezt használják. A kapros-joghurtos salátaöntetben intenzíven érezhető az íze, de aki szereti, valószínűleg a kapros-túrós lepény sem idegen számára. Baktériumölő hatása állítólag vetekszik a fokhagymáéval. Frissen érdemes fogyasztani, mert jótékony hatása szárítva kevésbé ér célba.

A fűszerek akkor is csodákra képesek, ha nem tudsz főzni! Mi sem jobb bizonyíték erre a magyar konyha, ahol a legtöbb étel alapja a pirospaprika és a hagyma. Ha ezek vannak otthon, meg liszt, vagy egy kis köretnek való, akkor éhezni már biztosan nem fogsz!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .