Hagyományos fűnyíró vagy fűkasza?

Fűnyíró

Ha az ember Pestről kerül vidékre, jóformán azt sem tudja, mi az a fűnyírás. Mi 5 év alatt tapasztaltuk meg a különbséget a hagyományos négykerekű fűnyíró és a tőle korszerűbb fűkasza között. Íme a különbség!

Habár az okosketyerék korában már természetesen okosfűnyíró is létezik, az, önjáró robotfűnyírók elég távoli és futurisztikus megoldásnak tűnnek az áruk miatt. Ugyanez a helyzet az akkumulátoros fűnyírókkal, így két lehetőségünk maradt: benzines, vagy elektromos fűnyíró.

Biciklisek vagyunk, ezért a benzin árakat nem ismerjük. Az ismeretek hiánya a kisebbik probléma, de kerékpárral hegy tetejére benzint cipelni nem tudunk. Mégha létezik is olyan, hogy benzin házhozszállítás, az nekünk biztosan nem éri meg, ezért marad az elektromos fűnyíró. Már csak az a kérdés, hogy hagyományos négykerekű legyen, vagy a sokkal korszerűbb fűkasza?

Melyikkel könnyebb?

Mi hagyományos fűnyíróval kezdtünk, de meghibásodott, ezért kipróbáltuk a fűkaszát. A kettő között az a különbség, hogy a látszólag könnyen használható fűkaszákat saját erőddel kell tartani, míg a hagyományos négykerekűt csak tolni kell és végzi a dolgát. Ez utóbbi talán régimódinak tűnik, de nem fáradsz el tőle olyan gyorsan, mint az elektromos fűkasza használatától.

A fűkaszák márkától és típustól függően 2-10 kg súlyúak, amit a levegőben tartva kell jobbra-balra mozgatnod a haladás közben. Ez pár négyzetméteres területen pikk-pakk megvan és kényelmes is, de egy 1000 nm telken iszonyúan fárasztó még akkor is, ha a munkát nem a tűző napon végzed.

Ketten gyorsabban végzünk

A hagyományos fűnyíró használata ezzel szemben a fizikai erődet tekintve könnyű, ennél a gépnél az egyenletlen talaj jelenti a problémát. Egy gyomos, gazos kertben mindegyik fűnyíró és fűkasza elakad, de ha ezt megfejeled egy egyenletlen talajjal, akkor a négykerekűt eredetileg hiába könnyű használni, a masinád minden gödörben el fog akadni.

A fűnyíró és fűkasza közti további különbségek

Az önkormányzatok által megbízott parkfenntartók a közterületeken benzines, nagyteljesítményű fűkaszákat használnak, amelyek a nagyobb gazzal is megbírkóznak. Ezek ipari használatú -és annak megfelelő teljesítményű – gépek, amik a hobbi kertészeknek megfizethetetlenek.

Mi jelenleg fűkaszát használunk, de ha a talajrendezéssel elkészülünk, valószínűleg visszatérünk a fűnyíró használatára. A fűnyíró további előnye a fűnyíró doboz, ami talajtakaró mulcsot biztosít a kerted számára. Ez a fűkasza használatával elvész. A fűkaszával a levágott fű nagy része még a gereblyézéssel sem szedhető össze.

Beigli a mulcsban

Végül az elektromos gépekhez még annyit, hogy bármilyen gépet veszel is, számolni kell a hosszabbító szükségességével, hiszen a kert legtávolabbi pontjára is el kell jutnod, ahol valószínűleg nincs áram. Ez egy külön „szeánszot” jelent minden fűnyírást megelőzően, ami elég bosszantó és nem túl időgazdaságos.

Bármelyik gépet használod is, mindig légy tekintettel a szomszédaidra, mert a fűnyírás mindegyik fűnyíró géppel zajos tevékenység! Hamarosan bemutatunk egy alternatív megoldást a fűnyírásra!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .