Hogyan hidald át a fűtési szezon végét tűzifa nélkül?

Rőzse

Az utolsókat rúgja a tél, az utolsó darab tűzifákat használja el ilyenkor az ember. Mivel minden évben más az időjárás, előfordulhat, hogy elszámoljuk a fűtésszezonra szükséges tüzelőanyag mennyiségét. Ilyenkor jól jön a brikett, ami sosem lehet friss vágású, nem úgy, mint a tűzifa…

Nagyon sok minden szól a fabrikett mellett, melyekről már sokszor írtunk és beszéltünk, de most három fő indokot emelnénk ki ezek közül. Érdemes egy kis időt áldozni erre a témára, mert minél több ismerettel rendelkezünk a fatüzelésről, annál gazdaságosabban lehet végezni a fafűtést. A fabrikettnek számos típusa van, melyek mind formában, méretben és anyagban is más és más. Ennek értelmében természetesen az ár is nagyon változó, ezért nem mindegy, hogy mivel biztosítjuk az otthonunk melegét.

Elszámoltad a tűzifát?

Ha elszámoltad az idei szezonra szükséges tüzelőanyag mennyiségét, előfordulhat, hogy már nem lehet kapni száraz tűzifát, csak frissen kivágottat. A friss vágású tűzifának nagy a nedvességtartalma, amivel sokkal nehezebb fűteni. Nehéz a begyújtás, nehézkes maga a fűtés is: a fa csak serceg és időbe telik, míg minden víz elpárolog belőle. Ezzel szemben ha a tűzifa száraz, a fűtés jócskán leegyszerűsödik. A brikett minden esetben száraz, ha véletlenül mégis nedvességgel szívná meg magát, ahogy az a videóban elhangzott, az sem olyan mértékű, ami miatt nehézségbe ütközne a brikettel történő fűtés. A brikett ugyanakkor olyan kályhában működik jól, aminek van külön levegőztető nyílása.

Felejtsd el a mázsákat!

A fabrikett másik megkérdőjelezhetetlen előnye, hogy egyes webáruházakban csomagjával is megvásárolható, ami tűzifánál nagyon ritka, mondhatni nincs is ilyen. Tűzifát hálós, vagy kalodás kiszerelésben vásárolunk méret és/vagy súly alapján. Ezek az értékek változók, de hogy viszonyítani lehessen valamihez, vagy 1 erdei köbméter, vagy 1 mázsa körüli a mennyiség, amit megadnak vásárláskor. A brikett mennyiségében kb. ugyanez, de ott a 30 cm fahasábok helyett csomagok vannak egy raklapon. (A kínálat nagy, ezért érdemes összehasonlítgatni a kisebb-nagyobb eltéréseket. A leírt információ csupán irányadó!) Egy brikett csomag brikett fajtájától függően kb. 10 kg. Jobb helyeken nem szükséges egész mázsányi mennyiséget megvenni, van ahol egyetlen csomag is megvásárolható.

Idős, beteg embereknek

Az idős emberek kevesebbet mozognak, mint a fiatalok, ezért gyakran fázósabbak, gyengébbek. Előfordulhat, hogy ízületi, vese, vagy egyéb problémáik vannak, ami mellett kiemelten fontos szinten tartani az otthon melegét. Az idős emberek életében kiemelt szerepet játszik a biztonságot jelentő otthon és az otthon melege. Óriási segítséget jelentene számukra, ha valaki levenné a vállukról a fahasogatás terhét! A brikettet nem kell felhasogatni, mint a fát, így a fizikai munka ezen része kiiktatható az idős emberek életéből.

Annak ellenére, hogy többedik cikkünk szól a brikett mellett, a száraz tűzifa használatáról sem szeretnénk senkit sem lebeszélni! Hogy mi milyen szempontokat veszünk figyelmebe vásárláskor, arról már több ízben beszéltünk, nézz körül weboldalunkon, mert számos cikkünk volt már ebben a témában!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .