Hogyan szüntesd meg a számítógép okozta fájdalmakat?

Hogyan szüntesd meg a csukló, váll és nyakfájdalmadat, ha számítógépes munkát végzel? Akár asztali gépet használsz, akár laptopod van, az alábbiakból megtudhatod a megoldást!

Az ülőmunkát végzők tudják, hogy hosszútávon milyen fájdalmakkal jár, ha egész nap a számítógép előtt ülnek. Kinek a csuklója, kinek a válla, nyaka, dereka, vagy a háta kezd el fájni egy idő után. Ezt úgy lehet orvosolni, ha állítunk a szék, vagy az asztal, illetve a monitor magasságán.

Csuklófájdalom megelőzése, vagy megszüntetése

Ahhoz, hogy a csuklód ne fájjon, a billentyűzetet úgy kell használnod, hogy a karjaid felfeküdjenek az asztalra! Minél távolabb van tőled a billentyűzet, annál jobb! Laptop esetében a laptop hátrébb csúsztatásával a monitorod is hátrébb kerül a billentyűzettel. Ha jól látod így is a képernyőt, akkor ez nem gond, de ekkor ismét felmerül egy probléma: a nyaktartás. Ha a változtatással nem látod jól a billentyűzetet, használj külső billentyűzetet!

Ez első hallásra talán értelmetlennek tűnik, de akinek számítógéptől fáj a csuklója, valószínűleg mindent megtesz azért, hogy megszűnjön a fájdalma. Ha van egy régi, működő külső billentyűzeted otthon elfekvőben, csatlakoztasd a laptop oldalán található USB bemenetbe és máris távolabbra tudod tolni magadtól mind a laptopodat, mind a billentyűzetet!
Ez a megoldás úgy teljes, ha a laptopot megemeled egy polccal és alá tudod tolni a külső billentyűzetet.

Nyakfájdalom megelőzése, vagy megszüntetése

A számítógépes nyakfájdalom oka elsősorban a rossz testtartás. Ez akkor fordul elő és a fájdalom akkor alakul ki, ha nem szemmagasságban van a monitorod. (Okostelefon esetében is görnyedsz, amikor a telefont használod, ott is ez a baj!)

Ahhoz, hogy a fájdalmat megszüntesd, meg kell emelned a monitort, vagy a laptopot úgy, hogy az nagyjából a szemeddel egy magasságban, kényelmesen helyezekdjen el. Erre a célra a boltokban már lehet kapni direkt monitor emelő polcot és asztali laptop állványt. Mi saját magunknak fabrikáltunk egy ilyen polcot az asztalhoz, ám ezzel a laptop billentyűzete is meg lett emelve, ami így hosszútávon használhatatlan. A megoldás a laptophoz csatlakoztatható külső billentyűzet, és az egér. Kérdés, hány USB bemenet van a gépeden?

Ha a fentiekben leírtaknak megfelelően egy monitort tartó polc alatt használsz külső billentyűzetet, akkor valamivel még számolnod kell! A laptop állvány alá kényelmesen be kell férnie a billentyűzetnek, ezért az a legjobb, ha magad készíted el a polcot! A polc alatt továbbá nem fogod látni a külső billentyűzet gombjait, ezért valamilyen polc alatti lámpára lesz szükséged! Ma már lehet kapni olyan ledes fénycsöveket, amiket bekötés nélkül, egy 230V dugóval készen kapsz meg. Csak egy konnektor kell a közelben és szerelés nélkül azonnal működik.

Ha a polc alatti lámpafényt világítós billentyűzettel szeretnéd megoldani, erről a tapasztalatainkat itt osztottuk meg. Ha nem akarsz úgy járni mint mi, akkor ezt a cikket mindenképp olvasd el!

Fájdalommentes munkát, fájdalommentes kommentelést kívánunk!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .