Kerékpár regisztráció: a bringák biztonsága

Sajnos a kerékpár lezáróból sokféle van, de nem mindegyik elég biztonságos. Szerencsére egyre több közterületi kerékpár tároló üzemel, emellett az egyetemek, hipermarketek, irodaházak, stb. bejáratainál is saját kerékpár parkolókat helyeznek el.

Ez mind szép és jó, de a kerékpárok őrzése gyakran a biztonsági őröknek nem feladata, még a biztonsági kamerák ellenére sem. Csak kevés helyen vállalják a kerékpár megőrzését, még a Budapest Arénában sincs ilyen szolgáltatás, csak az autókra figyelnek, ami azért valljuk be, erősen levon a rendezvényszervezés színvonalából! Egyedül az Aréna Plázáról tudom, hogy van őrzött bicikli tároló.

Vagyis marad a lezáró, és a remény, hogy mire végzel a bevásárlással, a bringádat ott találod, ahol hagytad.

A kerékpár regisztráció, azaz a kerékpárjelölő program

Múltkor olvastam valahol, hogy egyes kerületekben, ill. településeken bevezették a „kerékpár regisztráció” lehetőségét, ami annyit jelent, hogy bebattyogsz a helyi rendőrségre, aol kitöltetnek veled egy regisztrációs papírt, lefotózzák a biciklidet, ezzel be is kerültél a nyilvántartásba.

Természetesen ez arra jó, hogy ha ellopják a bringádat, és te bejelentést teszel, egyrészt megkönnyíted a rendőrök dolgát a keresésben, másrészt időt nyersz, hogy minél hamarabb megtalálják a lopott biciklit, amit akkor már nem kell bizonygatnod, hogy a tiéd, hisz előzőleg már felvették annak adatait.

A Ferencvárosi Önkormányzat weboldalán az alábbi tájékoztató található a regisztrációról:

„A Ferencváros Önkormányzatának támogatásával létrejött program során a körzeti megbízottak a hozzájuk forduló ferencvárosi lakosok kerékpárját nyilvántartásba veszik, sorszámozott matricával, gravírozással, illetve UV fényre láthatóvá váló jelöléssel látják el. A biciklit lefotózzák, a tulajdonos adataival, elérhetőségével együtt rögzítik a rendszerben. Így egy esetleges kerékpárlopás felderítése után könnyen be tudják azonosítani a tulajdonost, aki visszakapja a kétkerekűt.”

A kerékpár regisztráció ingyenes, azonban nem mindenhol érhető el, sajnos itt, a faluban is ezt a tájékoztatást kaptam e-mailben:

„A kerékpár regisztrációra bárkinek lehetősége van, kérjük látogassa meg a bikesafe.hu oldalt (ez egy országos kerékpár regisztrációs portál). Az oldalon a regisztrációt követően minden szükséges további információt megtalál kerékpár regisztrálásához.”

Most akkor mi van???!

A bikesafe.hu kerékpár regisztráció

Ez a regisztráció nem egyezik meg a rendőrségi regisztrációval, azonban célját tekintve ugyanaz. A különbség annyi, hogy ha őket választod, akkor a bringád az ő maszek nyilvántartásukba lesz beregisztrálva, nem a rendőrségébe. Annak ellenére, hogy két külön nyilvántartás van fenntartva a biciklik biztonsága számára, és a bikesafe.hu nem azonos a rendőrséggel, a rendőrség nem csak saját nyilvántartáshoz fér hozzá! A bikesafe-en keresztül történt regisztrációd adataihoz szükség esetén ugyanúgy hozzáfér a rendőrség, mint a saját nyilvántartásához, de ha nem a rendőrségen regisztrálsz, az kerékpáronként 300 forint regisztrációs díjat jelent!

Ami a 300 Forintot illeti:

„A regisztráció díja garantálja a szolgáltatás önfenntartó biztonságát, a regisztráló személyek banki azonosítását az online fizetés során, valamint a nyilvántartás reklámmentességét.”

A fentieket leszámítva a gyakorlatban nem tudom, van-e különbség, de minden egyebet megtalálsz a bikesafe.hu weboldalon. Ha van tapasztalatod egyik-másik kerékpár regisztrációt illetően, örömmel vennénk a véleményed, mielőtt eldöntjük, mi melyik regisztrációt választjuk! 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .