Különbség pesti és vidéki vihar között

Vihar érkezik

A legtöbbünknek eszébe sem jut, hogy vihar és vihar között milyen óriási különbségek vannak. Mást jelent a vihar a belvárosban és mást vidéken...

Közös életünk első nagy viharait külföldön éltük meg, majd a 2006-os pesti tűzijáték volt a következő. Azelőtt nem voltak olyan nagy viharok, mint amit az utóbbi években tapasztalunk. A fővárosban szerettük a zivatarokat, mert nem sok vizet zavartak. Az ablakon keresztül nézett „viharok” olyanok, mintha csak egy filmet nézne az ember.

Csakhogy a vihart és a természetet nem lehet kizárni az ajtón kívülre, mint ahogy azt pesti életünkben megszoktuk. Azokban a házakban, ahol lépcsőház van, dupla biztonságban érzed magad és fel sem merül benned, hogy milyen védtelen porszem vagy a természet erejével szemben, a természet közepén. Pedig ott is a természetben vagy, csak nem tudsz róla, házak vesznek körül.

Az első vidéki vihar az életünkben

A filmeket emlegettük. 2015. július 8-án soha nem látott vihar érkezett. Mint utólag kiderült, ez a vihar az egész országban óriási károkat okozott. Kezdő vidékiként úgy éltük meg ezt a vihart, mint Dorotty és kutyája az Óz, a csodák csodája c. filmben, csak mi hárman voltunk. Kezdő vidékiként már az is félelmetes volt, ahogy megérkezett a szél, hát még a károk, amiket hátrahagyott maga után.

Faházban egy vihart megélni egész más, mint panelben, vagy téglaépületben. A szél erejétől a ház „mozog”, amit te nem érzel, de a fa mozgását hallod. Ez kicsit olyan feeling, mint amikor a filmekben a hajósok viharba kerülnek. Pesten továbbá az önkormányzati lakásban a tetőkár javítása az önkormányzat feladata, de vidéken mindenki maga gondoskodik a házról és vihar esetén a károkról.

Szóval ezzel a viharral nagyjából egy időben váltunk vidékivé. Egy életre megtanultuk, hogy vidéken az időjárás teljesen más szerepet tölt be az ember életében, mint a fővárosban. Pesten ha elkapott egy eső, behúzódtál egy buszmegállóba, manapság bemész egy bevásárlóközpontba. Vidéken ilyen nincs, gyalogos- és biciklisként sok mindent az időjárástól teszünk függővé. Az alábbi felvétel egy közelgő zivatar előtt készült.

Ha van neked is olyan vihar-élményed, ami számunkra, vagy más számára is hasznos lehet, kérjük oszd meg velünk!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .