Levendula dugványozása: egyetlen hajtásból egy egész ültetvényed lehet!

Levendula dugványozása

A levendula dugványozása pillanatok alatt elvégezhető, de a kis levendula hajtás nem ereszt gyökeret egyik napról a másikra. Amikor aztán megjelennek rajta az új levélkék, az érzés leírhatatlan…

A boltban az nevelődik belénk, hogy ha valamire szükségünk van, akkor dolgoznunk kell érte. Ez így van. De az ember a pénzért dolgozik és azt gondolja, hogy mindent csak a munkával szerzett pénzből kaphat meg. Ez viszont nem igaz! Egy levendulás kertet pl. egyetlen palánta árából megteremthetsz magadnak!

A természet magától terem akkor is, ha nem avatkozunk bele. A kertekben a magok maguktól is elszóródnak, de nem mindegy, hogy milyen mag. Ha egy kertben te ülteted el a magokat, akkor előbb-utóbb lesz egy növényed rajta virággal. A virág később terméssé alakul, amiben újabb mag lakozik, amit újra elültethetsz. Így már két növényed lehet, vagy mégtöbb!

Bal oldalon egy megvásárolt palántából kifejlődött levendula bokor látható, jobb oldalon pedig egy ugyanennek a bokornak egy hajtásából nevelt fiatalabb bokor.

Bizonyos növények esetében már a mag megjelenését megelőzően ú.n. „dugványozással” is lehet egy növényből kettőt, vagy még többet csinálni. Ilyen a levendula is. A levendula dugványozással szaporítható, ami azt jelenti, hogy ha egy kis hajtást leválasztasz a palántádról és minden abrakadabra nélkül bedugod a földbe, az olyan, mintha elültetted volna a magját, csak egy kicsit meggyorsítottad a folyamatot. Itt mutattuk meg videóban, hogyan kell csinálni.

Ha levendulát, levendula sort, esetleg a tihanyi levendula ültetvényhez hasonló levendulaligetet szeretnél a kertedben, mindössze egyetlen palántát szükséges megvásárolnod hozzá! A levendula dugványozása idővel megismételhető, így ebből az egy növényből annyi levendulád lehet, amennyit csak akarsz! Csak egy kis türelem kell hozzá!

Te hol találkoztál először a levendulával? Hány bokor van a kertedben és mire használod fel a növényt?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .