Szőlőmetszés egyszerűen, Fílgúdosan

Szőlőmetszés egyszerűen

A szőlőmetszés egyszerűen elvégezhető feladat, sehol nincs az előírva, hogy a derékfájás része lenne a munkának. Hiszünk az egészség és a munka között megtalálható egyensúlyban, ezért úgy dolgozunk, hogy a munka is el legyen végezve, mégse szakadjunk bele.

A szőlőgondozás és a szőlőmetszés olyan tevékenységek, mint bármi más. Lehet túlmagyarázni, ahogy az „internet megmondói” teszik, lehet bölcsen, odaadással, szívvel-lélekkel csinálni és lehet egyszerűen, görcsösség nélkül is végezni. Mi az utóbbi verziót választottuk, mert nem vagyunk borászok. A profi munkát átengedjük a szakembereknek és minden tiszteletünk az övék! =)

Munkavégzés jókedvűen

Amikor először álltunk a szőlősorok között, fogalmunk nem volt, hogyan kell ezt csinálni. A szőlőt azelőtt Thomas édesapja gondozta, ezért – bár mi nem iszunk bort – nem szerettük volna elhanyagolni. Részben a szomszédtól lestük el a szőlőmetszés trükkjeit, részben pedig a világhálón olvastunk a szőlő gondozásáról és mindehhez saját öt éves tapasztalataink is felsorakoztak.

A videóban látható módszer természetesen csak vicc, a szőlőmetszést valójában kamerán kívül végeztük el. A valódi munka közben sem volt rosszabb kedvünk…

A szőlőmetszés egyszerűen annyi, hogy fogod a metszőollót és egy-egy mozdulattal levágod az összes zöld szárat a 2. rügy felett. A vágásokat ferdén, a rügyekkel ellentétes irányban végezd el, hogy a szárból a majdani távozó nedvesség lefolyhasson! YouTube csatornánkon vannak még fent videók a szőlőgondozásról.

Az, hogy valamit nem úgy végzel, ahogy az „a nagy könyvben” meg van írva, az nem jelenti azt, hogy rosszul csinálod. A természet néélkülünk is mindig teszi a dolgát, akkor is, ha te véletlenül valamit rosszul csinálsz. Ilyen pedig valójában nincs is, mert minden meghozott döntés után tanulsz a saját tapasztalataidból, ami nem szégyen, hanem erény! Mi az egyszerűség hívei vagyunk, ezért figyelünk, tanulunk és végezzük a dolgunkat. Igaz, nem tökéletesen, de termés van, jókedv van, a többin meg minek görcsölni?!

A szőlőt nem csak metszeni kell, hanem kapálni és gondozni szükséges. Mi nem permetezünk, nem macerázunk, de ha hozzáértőtől szeretnéd látni, hogyan kell a szőlőtmetszést egyszerűen elvégezni, akkor Guza Károly videóját ajánljuk:

https://youtu.be/bzo69ZZfImk
Ebből a videóból könnyen megérted, hogyan kell a szőlőt metszeni!

Te értél már el eredményt bármivel, amit másképp csináltál, mint a többiek? Ha igen, mi volt az?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .