Mivel eteti vidéken egy gazdátlan macska a kiscicáit?

Kezdő vidékiek nem árt ha ismerik a vidéki macska viselkedését. A „vidéki vadonban” a macskák saját szabályaik szerint élnek. Nem éheznek, hiszen a természet róluk is szüntelenül gondoskodik. De!

A vidéki cicák úgy járnak-kelnek köztünk a lakott területeken, mintha a vadonban lennének. Az élelmüket maguk vadásszák le a szántóföldeken és a házak körül, de ha a vadászat kudarcot vall, be-be tévednek a kertekbe és különös kegyetlenséggel néznek az ott lakókra:

Ki ne ismerné a gonosz Csizmás kandúrt a Shrek c. animációs filmből?!

Ilyenkor a lakótól függ, hogy viszonyul a jövevényhez, de szobatiszta házi cicát nevelni egy vadmacskából évekig is eltarthat. A legjobb, ha hagyjuk, hogy élje az életét a saját szabályai szerint, legfeljebb „besegítünk” ha szükséges. Békességben együtt élni a természettel úgy lehetséges, ha külső szemlélőként figyeljük az eseményeket és nem avatkozunk bele, szigorúan csak indokolt esetben.

A hozzánk érkezett kismacskák már tanulnak vadászni. A mama egy napig sem feledkezik meg arról, hogy kölykeinek enniük kell, ezért rendszeresen eljár „hazulról” és mindig hoz nekik valamit. A kicsik lassan felnőnek és élelemszerzés céljából előbb-utóbb odébb fognak állni, ami még mindig jobb mindenkinek, mintha kis idő múlva a fenti szempár megtízszereződne.

Mit eszik a macska a vadonban?

Elsőre talán kegyetlenül hangzik, de azt, amit talál. Ne gondolj rögtön a legrosszabbra! Ez nem azt jelenti, hogy kukázna, vagy éhezne, de az ő szabad életük pontosan olyan, mint őseinké volt. Az ember egykor nem pénzért dolgozott, hanem közvetlenül teremtette meg saját élelmét a vadászattal, később pedig állattartással és növénytermesztéssel. Ezt teszi a macska is, de az ő tevékenysége vadászatra – és szükség esetén „embertartásra” – korlátozódik. =D

Míg az ember élelmiszereinek jókora részét adalékanyaggal toldják meg, a macska sikeres vadászat esetén 100% húst eszik, cserébe túl kell élnie a gyengébb napokat is, amikor a vadászatban kudarcot vall. Ilyenkor merészkedik be az emberek közé a kertekbe és veti be a „boci szemeit”. Erdélyben a hatalmas barna medvék teszik ezt. Természetes, hogy az ember nem szeretne egy egész medvekolóniát a közelben, ahogy egy tucatnyi macskát sem…

A mellékelt videóban azt mutatjuk be, mivel táplálja a kicsiket a macskamama a szoptatástól a felnőtté válásig. A felvételek a teljesség igénye nélkül készültek, nem rögzítettünk minden egyes etetést, csak néhány példát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .